Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού, στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και έκανε λόγο για “σύγκρουση πολιτικών αντιλήψεων” σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των μέτρων που από τη μία πλευρά αποφάσισε η κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Η δική μας λογική είναι να στηριχθεί σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση”, όπως και οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση κάνει κάτι άλλο. “Επιδοτεί την αναστολή της εργασίας και όχι την ίδια την εργασία”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “έρχεται πολύ αργά και με πολύ μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μία κρίση που απειλεί να μας βυθίσει σε μια πολύ βαθιά ύφεση”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως “ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση” για να σημειώσει πως αυτό που δίνει η κυβέρνηση, δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι ένα δάνειο. “Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους”, είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε στη συνέχεια ότι “λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορονοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%”. Όπως είπε στη συνέχεια, “η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα”.
Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόβλεψη που έχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων, και υποστήριξε ότι η καθυστέρηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα θα επιβαρύνει τους πιο αδύναμους. “Εμείς προτείνουμε από 400 έως 800 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά, για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη γιατί αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, το πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα με την κρίση του κορονοϊού η παρακαταθήκη του “μαξιλαριού” και μάλιστα “τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη ΝΔ”, είπε. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί διότι όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν η ύφεση θα είναι 10%, αλλά αν παρέμβουμε άμεσα, με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης, η ύφεση θα είναι στο μισό.
Σχετικά με το πού θα κινηθεί η ύφεση ο κ. Τσίπρας απάντησε επικαλούμενος τις μελέτες των διεθνών οργανισμών που μιλάνε για μία ύφεση 10% σε όλη την ευρωζώνη και οι οποίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα λόγω του τουρισμού θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση. “Το κρίσιμο όμως για την κυβέρνηση δεν είναι να κάνει εκτίμηση, όπως οι δημοσιογράφοι, αλλά να χαράξει πολιτική για να την αποτρέψει ή να την μειώσει. Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την λογική των εμπροσθοβαρών μέτρων… Αυτά που προτείνουμε δεν είναι για να κάνουμε τους γαλαντόμους αλλά για να μειώσουμε την ύφεση… Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι 8 δισ. και είναι τα ίδια ανεξάρτητα από την πρόβλεψη της ύφεσης, είτε η πρόβλεψη είναι για 3%, είτε 5% είτε 8%”, είπε.
Θετική εξέλιξη η πρόταση της Κομισιόν
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο που γίνεται και εξ ανάγκης, όπως είπε. “Η πρόταση της ΕΕ υιοθετεί κάποια στοιχεία από τις προτάσεις του ευρωπαϊκού νότου, αλλά να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: “Είχαμε προτείνει σαν βάση το ποσό του 1,5 τρισ. ευρώ τώρα είναι τα μισά, ωστόσο έχει κάποια στοιχεία όπως η αμοιβαιοποίηση, οι μεταβιβάσεις πόρων, η αύξηση του προϋπολογισμού που ήταν προτάσεις του ευρωπαϊκού νότου έναντι του βορρά”. Συμπλήρωσε ότι το “σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο” και η “σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας” Γερμανία συνειδητοποίησαν πως αν δεν αλλάξουν πολιτική ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε διάσπαση της ευρωζώνης, όπως επίσης συνειδητοποίησαν και τον πολιτικό κίνδυνο από την ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς. “Μένει να δούμε και με ποιους όρους θα εκταμιευθούν αυτά τα κονδύλια και η χρονική διάρκεια εκταμίευσής τους” και αν θα συνοδεύονται από αιρεσιμότητες, δηλαδή από μνημόνια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού, σημείωσε ότι ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει και πως είναι μεγάλη επιτυχία ότι τον αντιμετωπίσαμε με τις λιγότερες απώλειες αλλά δεν πρέπει να ξεχαστούμε για να μην το πληρώσουμε. Σημείωσε ακόμη ότι “είναι επιτυχία της χώρας, ο περιορισμένος αριθμός των κρουσμάτων που οφείλεται στην υπεύθυνη στάση όλων, των πολιτών και της αντιπολίτευσης. Θα ήταν διαφορετικά αν η κυβέρνηση που συντονίστηκε με τις οδηγίες της διεθνούς κοινότητας, είχε μία αντιπολίτευση που θα της κουνούσε το δάχτυλο επισείοντας συνέχεια τις συνέπειες των μέτρων στην οικονομία”, τόνισε.
Για πρόωρες εκλογές
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως “δεν ανοίξαμε εμείς αυτή τη συζήτηση” για να προσθέσει ότι σε αυτή τη φάση που δεν έχουμε σταματήσει ακόμα νεκρούς από τον κορονοϊό, “αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το εσωτερικό της ΝΔ φανερώνει τον κυνισμό και τον τυχοδιωκτισμό όσων την άνοιξαν”. Πρόκειται για απόφαση του Πρωθυπουργού, είπε, και σχολίασε ότι αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε εκλογές, “εμείς εδώ είμαστε”.
Είμαι ανήσυχος για τα εθνικά θέματα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να δηλώσει “ανήσυχος” σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα, κάνοντας λόγο για ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως παρατήρησε, φέτος είχαμε τις διπλάσιες παραβιάσεις πάνω από ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος -τον Έβρο-, αλλά και το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. “Στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία. “Θέλουμε ειρήνη, διάλογο, καλές σχέσεις και γειτονία, αλλά αυτό περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, διευκρίνισε και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και την επιβολή κυρώσεων.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τα τεκταινόμενα στον Έβρο, σημειώνοντας πως “το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με την λεγόμενη «κινητικότητα» στα σύνορα δεν είναι καλό σημάδι. Δεν κάνεις διάβημα γιατί υπήρξε «κινητικότητα» αλλά γιατί οι Τούρκοι πέρασαν από εδώ. Να το κρύβεις και να μετακινείς και λίγο πιο δω το φράχτη για να μην ενοχλείς δεν είναι η ορθή στρατηγική”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε έκκληση να υπάρξει εθνική γραμμή, η οποία, όπως είπε, χρειάζεται συμφωνία και στη στρατηγική και επανέλαβε την αναγκαιότητα να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Τσίπρας: Η κυβέρνηση έρχεται πολύ αργά και με μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει την κρίση – ΒΙΝΤΕΟ
δημοσιεύτηκε:
21:29
, 28 Μαΐου 2020
Επικαιρότητα
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
2 ώρες πριν
Η Realnews στο www.pressreader.com
2 ώρες πριν
Η Realnews στο www.pressreader.com
5 ώρες πριν