Τσίπρας: «Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ»

Ιστορική συνεδρίαση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την συζήτηση στην Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, προτρέποντας την Επιτροπή να προσεγγίσει την διαδικασία με διάθεση διαλόγου και συνεννόησης.

«Δεν έχει περάσει και τόσο πολλής καιρός από τότε. Είναι ακόμη ζώσα η γενιά της αντίστασης. Είναι ακόμη νωπά τα εγκλήματα και οι καταστροφές που προκάλεσαν τα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι «έχουμε χρέος ιστορικό και πολιτικό να διατηρήσουμε τις μνήμες. Να θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει φασισμός. Να θυμόμαστε ότι όταν την θέση του σεβασμού παίρνει η μισαλλοδοξία, τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι. Η Ευρώπη το έζησε αυτό το σκοτάδι και το μίσησε. Ο Γερμανικός λαός υπέφερε εξίσου από την ναζιστική θηριωδία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το «πάθημα έγινε μάθημα» και σημείωσε ότι η Γερμανία επωφελήθηκε ορθώς από σειρά παρεμβάσεων με κυριότερη την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με «τα τεράστια ποσά που εκταμιεύθηκαν από τους συμμάχους για την ανοικοδόμησή της». Σημείωσε ότι η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων, «ωστόσο οι κυβερνήσεις επέλεξαν την αναβολή και την σιωπή. Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;» αναρωτήθηκε.

Μιλώντας για τις αποζημιώσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όλα αυτά είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά τεχνικά και ευαίσθητα ζητήματα. Οι αναγκαίες διευκρινίσεις δεν θα γίνουν από μένα αλλά από τους ειδικούς, νομικούς και ιστορικούς. Διαβεβαιώ ότι η νέα κυβέρνηση έχει στόχο και προτρέπει την επιτροπή να προσεγγίσουμε την διαδικασία με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου, το ίδιο περιμένουμε και από την γερμανική κυβέρνηση» τόνισε.

«Εμείς δεν επιλέγουμε την θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι αλλά ούτε και την θέση του ηθικοδιδασκάλου που κουνάει το δάχτυλο στον υποτιθέμενο αμαρτωλό» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από τις απαράγραπτες αξιώσεις της και δεν θα δεχθεί από κανέναν μαθήματα ηθικής.

«Η Ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα. Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Βενιζέλος: Πράξη εθνικής ενότητας

 

Ως πράξη εθνικής ενότητας και συναίνεσης χαρακτήρισε την επανασύσταση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μια ειλικρινή πράξη για την άσκηση της εθνικής αυτογνωσίας , υπενθυμίζοντας ότι το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και με νομικό και πολιτικό τρόπο μετά την ενοποίηση των δυο Γερμανιών.

Επανέλαβε τις κινήσεις προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να θέσουν το ζήτημα αυτό τόσο σε νομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας όμως τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς η διεθνής νομολογία και οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια δίνοντας ασυλία στη Γερμανία για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων δυσχεραίνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος νουθέτησε την κυβέρνηση ότι πρέπει να ενσκύψει με σοβαρότητα στο θέμα αυτό και να επιστρατεύσει ισχυρά επιχειρήματα και όχι μια ευχάριστη αφήγηση που δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα.

 

Πηγή: real.gr

Exit mobile version