Γιούνκερ: Δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή – Τσίπρας: Διαβατήριο για καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας

Πραγματικό φίλο της Ελλάδας χαρακτήρισε τον επικεφαλής της Κομισιόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα. «Συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα».

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και γίνεται μια κανονική χώρα της ευρωζώνης,τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός με θυσίες και στερήσεις για οκτώ χρόνια διεκδίκησε και πετυχαίνει πρώτον να παραμείνει η χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης αλλά και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, να προχωρήσει σε πλειάδα σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν το εχέγγυο ότι δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα στήριξης αλλά και δεν θα γυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες που πέρασμα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης όπως έγινε και με άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα στήριξης.

«Με την καθοριστική συμβολή της Κομισιόν είμαστε και κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.

Πιστεύω ότι το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μια υπεραπόδοση που εξέπληξε θετικά όλους τους εταίρους τα τελευταία τρία χρόνια και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν υποσχέθηκαν πολλά στους εταίρους αλλά δεν τα πραγματοποίησαν. Υποστήριξε, όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεπέρασε επανειλημμένα τους δημοσιονομικούς στόχους και μίλησε για ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης με πλεονάσματα που είναι πολύ πάνω από τους στόχους. Όπως είπε αυτό προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για το 2018-19 κάτι «που κανείς καλόπιστος δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει».

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο επίτευγμα «του ελληνικού λαού» αλλά και για μια ευαίσθητη ισορροπία που δείχνει ότι η οικονομία δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας αλλά «ενδεχομένως να μειωθούν κάποια ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

«Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά σε καμία περίπτωση ότι γυρίζουμε στο παρελθόν, ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που συνέβαλαν στο να οδηγηθούμε στην κρίση», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τη φορολογική διοίκηση και την δικαιοσύνη «όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν αλλά να εμβαθύνουν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται ήδη την αναπτυξιακή της στρατηγική που συζητά με τους εταίρους, στο οποίο πυλώνας δεν μπορεί παρά να είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι εργασιακές σχέσεις.

.Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα

Η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα, όσο κανονικές είναι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ξεκαθάρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας, επομένως μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα».

Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τελευταία αξιολόγηση. Οσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη μείωση του χρέους. «Θέλω όλες οι χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει», τόνισε. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο που προχωρά η Ελλάδα και τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε», τόνισε.

Όπως είπε οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές, εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι μπροστά μας, η ανάπτυξη επέστρεψε και η ανεργία μειώνεται. Η χώρα έχει γυρίσει σε πλεόνασμα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος Γιούνκερ», τόνισε.

«Σαφής» η έξοδος από τα μνημόνια

Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της άκαμπτης λιτότητας. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να είναι ‘σαφής’. Δεν θα υπάρχει, ούτως ή άλλως καμία προληπτική γραμμή, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και εμείς δουλεύουμε να είναι «σαφής» η έξοδος. Μην παίζουμε με τις λέξεις, σαφήνεια, καθαρότητα όλα αυτά σημαίνουν ότι μετά από οκτώ χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο καθεστώς και το πλαίσιο όλων των χωρών της ευρωζώνης, έσπευσε να προσθέσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Τα υπερπλεονάσματα αποδεικνύουν τα λάθη κάποιων από τους θεσμούς που ζήτησαν περισσότερα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι. Τώρα με νηφαλιότητα πρέπει να δούμε πως θα ελαφρύνουμε την οικονομία από δυσβάσταχτη φορολογία για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση ακολουθούν τη σωστή πορεία. Τώρα πρέπει να δούμε τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί


Είναι τιμή να μπορώ να απευθυνθώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη Βουλή. Χαρακτήρισε «μεγάλο έθνος» την Ελλάδα. «Εδώ γεννήθηκε ο θεσμός της Δημοκρατίας».

Κάποιοι δημαγωγοί και λαϊκιστές ήθελαν την Ελλάδα εκτός της Ευρώπης, κάτι που ποτέ δεν αποδέχτηκα. «Για εμένα», είπε, «πρώτο μέλημα ήταν η μοίρα του ελληνικού λαού».

«Χαιρετίζω το κουράγιο και τη θέληση που έδειξαν οι πολίτες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες», τόνισε.
Όπως είπε, «η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Θα είναι ένα κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έβαλε την χώρα μας στην Ευρωζώνη και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει η ένταξη στην ΕΕ των χωρών των Βαλκανίων, προκειμένου να αποφευχθούν δράματα που βιώσαμε στο παρελθόν. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση της πΓΔΜ. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία ένταξης των χωρών και τόνισε ότι όλοι θα κριθούν αντικειμενικά. Όπως είπε, για το θέμα του ονοματολογικού ο ίδιος δεν θα δώσει ιδέες ή προτάσεις άλλα τόνισε ότι είναι «επείγον να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα».

Το προσφυγικό και η Τουρκία

Πάντα έλεγα ότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη, παρότι κάποιες χώρες αδιαφόρησαν. Αν όμως ένα κράτος-μέλος έχει πρόβλημα, όλες οι άλλες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν. Σημείωσε ότι η Κομισιόν χορήγησε σημαντική βοήθεια στη χώρα και έκανε πολλά για να βοηθήσει στη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει παράνομα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Όταν είδαμε τον Ερντογάν στη Βάρνα, υπενθυμίσαμε την υποχρέωσή του να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναφορά έκανε και στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Ελληνες να απελευθερωθούν», τόνισε.

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Ζήτησε από την χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Τον Αύγουστο η χώρα θα επανακτήσει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωζώνης. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, ώστε να υπάρξει διαρκής ανάκαμψη. Πρέπει να αρθούν οι παθογένειες που κόστισαν στην οικονομία. Το κράτος πρέπει να έχει χρήσιμο δημόσιο, υγιείς τράπεζες και να ξεριζωθεί πλήρως η διαφθορά.

Σε αντάλλαγμα πρέπει οι ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το χρέος. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, ξεκαθάρισε.


Exit mobile version