Τσίπρας: Δεν θα προχωρήσουμε στη 12η μείωση των κύριων συντάξεων

O πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Το 2016 θα είναι το έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, συμπλήρωσε.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα καταθέσουμε στη βουλή την πρότασή μας για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στόχος μας είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε και τους αδυνάμους.

Για το ασφαλιστικό η κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής: Δεν θα προχωρήσουμε στη δωδέκατη- από το 2010- μείωσή των κύριων συντάξεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία με τους δανειστές ούτε περιγράφει ούτε απαιτεί μείωση των κύριων συντάξεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα δίνει έμφαση στην καινοτομία, τις εξωστρεφείς δραστηριότητες.

Καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τους υπουργούς, στους οποίους μίλησε σήμερα, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2015, σημειώνοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 11 δράσεις της κυβέρνησης που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την ερευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων.

Επίσης, η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

Exit mobile version