Τσίπρας: Δεν θα θάψουμε τη δημοκρατία

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια», δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις.

Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε.

 

Τελευταίο ορόσημο για συμφωνία η 18η Ιουνίου

Καταλυτικές διαστάσεις για τις εξελίξεις στη χώρα αποκτά πλέον η συνεδρίαση του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, που αποτελεί το απώτερο όριο για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.

Η προσπάθεια, την οποία κατέβαλαν οι «προσωπικοί απεσταλμένοι» του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς και Ευκλ. Τσακαλώτος το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες δεν παρήγαγε αποτέλεσμα, καθώς η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέληξε σε ναυάγιο.

Η ελληνική αποστολή επιβιβάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο αεροπλάνο και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου αναμένεται να έχει σήμερα συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα.

Παρά το πολύ κακό κλίμα που δημιουργήθηκε, υπάρχει ακόμα ένα χρονικό περιθώριο λίγων ημερών για συμφωνία.

Παρά το κλίμα ρήξης που έχει δημιουργηθεί, κυβερνητικά στελέχη περιμένουν μια νέα, τελευταία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές ως την Πέμπτη.

Επισημαίνουν μάλιστα πως τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης στις δηλώσεις τους, αφήνουν ανοιχτό ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει «πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα», ενώ ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι «η αντιπροσωπεία παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

Πάντως, χθες η Κομισιόν παρέπεμψε για την όποια νέα προσπάθεια συμφωνίας στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η συνάντηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο διότι ενώ οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς «κάλυπταν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους να καλυφθεί αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει, επίσης, πως «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εξουσιοδότηση για να συζητήσουν το θέμα του χρέους, όπου η ελληνική πλευρά ζητά κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεσμευτικό για να συναινέσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ακόμα και για μείωση συντάξεων.

Ελληνικές πηγές προσδιόριζαν τη διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς στο 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο η κυβέρνηση ήθελε να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα.

Από την πλευρά της Κομισιόν, πάντως, διαπιστώνονται «σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση».

Η διαφορά δεν είναι αγεφύρωτη, η Αθήνα όμως θέλει να πάρει κάτι χειροπιαστό στο θέμα του χρέους για να αποδεχτεί τις περικοπές δαπανών που ζητούν οι εταίροι.

Πηγή: real.gr

 

Exit mobile version