Τσίπρας: Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει

Έκκληση «να σταματήσει το παιχνίδι με τις ανθρωπινές ζωές» απηύθυνε ο πρωθυπουργός με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρμένιο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η έκκληση απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν».

Δεν μπορεί τον έλεγχο της ενημέρωσης να έχουν, όπως είπε ο ίδιος, παραοργανώσεις και επεσήμανε πως «αυτή η εγκληματική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει».

Παράλληλα, έκανε έκκληση και στους πρόσφυγες να μην μείνουν στην Ειδομένη, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν».

Οπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να δουλέψουμε για τη νόμιμη μετάβαση των ανθρώπων στην Ευρώπη μέσω της διαδικασίας της μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο λαός έδωσε από το υστέρημα του για να παράσχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε ανθρώπους που ρισκάρουν να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο και ψάχνουν καταφύγιο».

Όπως σημείωσε η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της στα πλαίσια κοινών αποφάσεων της ΕΕ. Δούλεψε μέχρι τα μέσα Φλεβάρη σε συγκεκριμένο σχεδιασμό: να φτάσει στο 100% η ταυτοποίηση προσφύγων, να υλοποιήσει 30.000 θέσεις σε νησιά και ενδοχώρα αλλά με δεδομένο ότι ο Βαλκανικός Δρόμος θα έμενε ανοικτός.

«Με απαράδεκτες και μονομερείς ενέργειες ο Βαλκανικός Δρόμος έκλεισε και η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό καθήκον για αυξανόμενο αριθμό μεταναστών», τόνισε ο ίδιος.

«Επιτελούμε το καθήκον με αυταπάρνηση. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού εργάζεται σκληρά για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας σε ανθρώπινες συνθήκες και φτάσαμε σε πολύ αυξημένο αριθμό που ξεπερνά πολλές άλλες χώρες. Συγκρίνετε ότι έκανε η Ελλάδα και τι υποσχέθηκαν και δεν έκαναν άλλες χώρες», ανέφερε.

«Το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης πέραν από την ευθύνη της Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:

«Είχαμε συμφωνήσει με τον ΟΗΕ να μην γίνουν θέσεις στα σύνορα για να μην μετατραπεί το πρόβλημα σε διασυνοριακό με τα Σκόπια.

Βασικός άξονας ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία

Εξάλλου, την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία εξέφρασαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αρμένιος πρόεδρος.

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα.

Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση οτι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκκεριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την ανιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο ίδιος, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα.

Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version