Τσίπρας: Αξιοποιούμε την γεωπολιτική δυναμική της χώρας στις διαπραγματεύσεις

Τη σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου την αμέσως επόμενης περίοδο, στη Λευκωσία, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κυριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσαν στις κοινές δηλώσεις τους. Και οι δύο σημείωσαν ότι η πρόσκληση για συμβολή στη δαμόρφωση συνεργασίας και συνθηκών σταθερότητας αφορά και σε άλλες δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής για τριμερή διάσκεψη συμβάλει στη συνεγασία τριών κρατών με σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε δε ότι παράλληλα αποτελεί «πρόσκληση και πρόκληση και έναυσμα και προς άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλουν για τη συνεργασία, για την ανάπτυξη επί τη βάσει βεβαίως του διεθνούς δικαίου», επισημαίνοντας πως σε αυτό συμπεριλαμβάνεται πάντας και ο σεβασμός στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. «Δεν θεωρούμε», τόνισε «ότι η τριμερής συνεργασία αυτή πρέπει να μείνει αποκλειστικά στις τρεις χώρες.

Αναφορικά με τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, ο κ Αναστασιάδης είπε πως σίγουρα οι προσπάθειες δημιουργίας μιας περιφεριεακής ανάπτυξης δεσμών και συμμαχιών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας και πως αντίθετα είναι πρόσκληση και πρόκληση «και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ώστε να αποκατασταθούν οι διασαλευμένες σχέσεις μεταξύ της ευρύτερης γειτονίας». «Θέλουμε», είπε, «να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και με τις γείτονες χώρες του αραβικού κόλπου και γιατί όχι με την Τουρκία». Αρκεί, όπως τόνισε, να συνδράμουν και οι ίδιοι στις προσπάθειες που καταβάλουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είτε στην Κύπρο είτε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Έχουμε απλωμένο το χέρι μας για ειρήνη και συνεργασία», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας.

Σε ερώτηση για το εάν η συνεργασία και η πρόσκληση αφορά και το Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πρόσκληση και πρόκληση προς όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής να συμβάλουμε στη διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας και την προώθηση της συνεργασίας και της οικονομικής και της εμπορικής, στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός, είπε, είναι ο στόχος της τριμερούς που ξεκίνησε στην Αίγυπτο, συνεχίζεται σε λίγες μέρες στη Λευκωσία και ενδεχομένως να υπάρξει συνάντηση και στην Αθήνα. «Δεν συγκροτούμε μια κλειστή συμμαχία, παίνουμε μια πρωτοβουλία, αυτό σημαίνει σε όλες τις δυνάμεις και στο Ισραήλ ακόμα και στην Τουρκία στο βαθμό που η Τουρκία θα κατανοήσει την ανάγκη της πολυμερούς συενργασίας και θα σεβαστεί το κοινοτικό δίκαιο», υπογράμμισε. Είπε ακόμα ότι θα ήταν χαρούμενος και ευτυχής αν στην πορεία ακομα και με την Τουρκία υπήρχε η δυνατότητα να μπορούμε να λύνουμε διαφορές, να συνεργαζόμαστε στο πεδίο της οικονομίας, της ενέργεια,ς, του εμπορίου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σεβασμός στο κοινοτικό δίκαιο και θα υπάξει πρόοδος στα κρίσιμα ανοικτά θέματα και ιδίως στο ζήτημα του Κυπριακού.

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται επίσκεψη στο Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με το Ισραήλ και ότι θα μεταβεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο προσεχές μέλλον. Έχουμε, είπε, και συνεργασία και διαφορές σε σειρά ζητημάτων, όμως αυτό δεν εμποδίζει το να συζητάμε και να βρίσκουμε κοινούς τόπους επίλυσης κοινών προκλήσεων που αφορούν την περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έχει προσκληθεί και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ μετά τη συγκρότηση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται σε συνεννόηση πάντα με την την Ελλάδα. Σημείωσε ότι «η θέση μας όσον αφορά στο παλαιστινιακό δεν αλλοιώνεται εξαιτίας της βελτίωσης των σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωοπολιτική δυναμική της Ελλάδας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μέσα από την κρίση απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δυναμικής, δεν έχει όμως απωλέσει τη γεωπολιτική της δύναμη. Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού και η κατάλληλη προετοιμασία για την δίκαιη λύση μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός και έναν μοχλό τον οποίο θα αξιοποιήσουμε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας και τη διαπραγματευτική μας τακτική στο ευρωπαϊκό πεδίο. Μίιλησε για τον κίνδυνο που ακούει στο όνομα «Τζιχάντ» και «Isis», τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ως πεδίο σταθερότητας, ως οχυρό σταθερότητας προς τη Δύση και τον ευρωπαϊκό κόσμο πρέπει να μείνουν ακλόνητες και ισχυρές και ταυτόχρονα σημείωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ευρύτερης ασφάλειας στον ευρωπαϊκο κόσμο.

 «Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, όταν μιλάμε για γεωπολιτική δυναμική αυτο σημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε μια περιοχή απ΄όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αι και μάλιστα υπάρχουν στην περίπτωση της Κύπρου και ενδεχομέως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο κοιτάσματα φυσικού αερίου, υδρογονανθράκων τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική», είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. «Βεβαίως», είπε, «οι προσπάθειες μας συντείνουν στην αξιοποίηση αυτών των γεωοπολιτικών δυνατοτήτων», Σημείσε ακόμα πώς «όταν μιλάμε για ενεργειακούς δρόμους και για τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός δρόμος που θα αφορά τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, αποτελούν πεδία που για εμάς έχουν προτεραιότητα γιατί μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες».

 Τόνισε ωστόσο ο κ. Τσίπρας ότι δεν πρέπει να συνδέουμε την προοπτική της ανάπτυξης και του μέλλοντος -που όπως εκτίμησε υπάρχει πολύ σημαντική προοπτική για για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων- με το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα, με την οικονομική κρίση που είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα «και πρέπει να λυθεί μέσα στην Ευρώπη, ανάμεσα στους εταίρους, για αυτό και διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επικέντρωσε, μεταξύ άλλων, στη γεωπολιτική σημασία που αποκτά Κύπρος και Ελλάδα λόγω των υδρογονανθράκων αλλά και στο κίνητρο που δίνεται, όπως είπε, στους τουρκοκύπριους και την Τουρκία να συβάλουν ώστε, με την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, να δημιουργηθούν συνθήκες επωφελείς για όλους.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version