Τσίπρας: Αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ

Σύμπτωση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καταγράφηκε στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες μετά την συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου την Μ. Τρίτη.

Βασικό θέμα είναι η αναδιανομή των μεταναστών και στο πλαίσιο αυτό, η αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ και Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ κοινή ήταν και η θέση για την επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που δέχονται τα περισσότερα μεταναστευτικά κύματα. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην ΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα προσαρμογής στην πολιτική της στο θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι η “λυδία λίθος” της πολιτικής της ΕΕ, καθώς είναι και ζήτημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία της σημερινής πολιτικής της ΕΕ, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα λόγω πολιτικών επιλογών και αποφάσεων του παρελθόντος μετατράπηκε σε αρνητικό παράδειγμα και αποθήκη ψυχών. 

Για τη διαχείριση του προβλήματος αυτού, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την επίδειξη διπλής αλληλεγγύης. 

Πρώτη προς τους ανθρώπους που μεταναστεύουν και δεύτερη την επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που είναι πύλες εισόδου μεταναστών. 

Αυτή η αλληλεγγύη, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να γίνει πράξη με την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και μέσω αυτής, καλύτερη αναδιανομή των αιτούντων άσυλο, κάτι που όπως είπε προβληματίζει ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει μια εθνική στρατηγική μετανάστευσης, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες που εκ των πραγμάτων νομιμοποιούν την ακραία ρητορική και ουσιαστικά ευνοεί την άκρα δεξιά, την Χρυσή Αυγή και τους νεοναζιστές.

Ο κ. Αβραμόπουλος στη δήλωσή του, είπε ότι το θέμα της μετανάστευσης έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα καθώς αγγίζει και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. 

Ο Επίτροπος συμμερίστηκε τον προβληματισμό του πρωθυπουργού για αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, σημειώνοντας ότι έχει συνείδηση και στην ΕΕ ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από το Ευρωπαικό Συμβούλιο. 

Συμφώνησε επίσης στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, ενώ ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει την έκθεσή του για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια. 

Ακόμη, ο Επίτροπος δήλωσε ότι το πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης γιατί στέλνει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει το ταχύτερο δυνατό βήματα προσαρμογής προς την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη και ότι έχει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Διαπραγματεύσεις

Ο πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκαν και στις εν εξελιξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν, ότι δέχθηκε μήνυμα φιλίας από τον κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι αντάλλαξε σκέψεις με τον κ. Αβραμόπουλο, ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η σταθερότητα της Ελλάδας είναι εγγύηση ασφάλειας, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν συνδέονται με το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για την ανάγκη κυβερνητικής συνοχής και ανάγκης αξιοποίησης του πακέτου Γιούνκερ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν διανοείται ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα επιτρέψει να βγει η Ελλάδα από την σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Κονδύλια

Σύμφωνα με σημείωμα που διένειμαν συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου, η Ελλάδα θα λάβει από την ΕΕ, για την περίοδο 2014-2020, 460,7 εκατομμύρια ευρώ. Για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ένταξη θα λάβει 259,3 εκατ., για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. για τον εξοπλισμό της Frontex 14 εκατ. ευρώ και για την Εσωτερική Ασφάλεια 14 εκατ. ευρώ. Τέλος αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.

 

Exit mobile version