«Θέλουμε την Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη, να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη, να είμαστε ισότιμοι» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Καλούμαστε την Κυριακή στις κάλπες με ένα ερώτημα, αν θα διεκδικήσουμε μία λύση βιώσιμη ή θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να βρούμε μια καλύτερη λύση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Το “όχι” σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη – τόνισε για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας – αλλά πίεση προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό το πρόβλημα της Ελλάδας
Από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε, έκανα ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεκδικήσω μια συμφωνία που θα δίνει διέξοδο. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα συνέθεταν μια τέτοια συμφωνία:
* να μην έχουμε μέτρα σκληρής λιτότητας και να τα βάρη να μην τα φορτωθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
* να έχουμε επαρκές χρηματοδοτικό πακέτο
* να έχουμε αναδιάρθρωση χρέους.
Ετσι, θα μπορούν να έρθουν να επενδύσεις και θα βγούμε στις αγορές.
Το πιο εύκολο θα ήταν να διεκδικήσω μία συμφωνία και γρήγορα. Όμως, πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, με βάρη σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.
Αυτό προσπαθούσα, όταν μιλούσα για έναν έντιμο συμβιβασμό. Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Θέλαμε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδέχτηκα μέτρα λιτότητας αλλά έβαλα δική μας σφραγίδα: να μην βαρύνουν τους πολλούς αλλά τους έχοντες. Χρειάζεται, όμως, αναδιάρθρωση χρέους.Δεν μπορούσα να αποδεχτώ ότι θα είχαμε και μέτρα υφεσιακά και καμία πρόβλεψη για το χρέος.