Τσίπρας: Θα υπάρξει συμφωνία παρά την παρελκυστική στάση του ΔΝΤ

Με αναφορές στην προσφυγική κρίση και τις ευθύνες της Ευρώπης ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η απάντηση σε αυτό το ζήτημα, όπως και οι επιλογές στην οικονομία θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το ΔΝΤ επιμένει σε μη αναθεωρημένους στόχους και έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία, γιατί υπάρχει σύγκλιση. Επίσης τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική στάση του ΔΝΤ.

«Η διαφωνία του ΔΝΤ δεν είναι με τους αριθμούς. Είναι διαφωνία με το πρόγραμμα που εφαρμόζουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα Μέσα διαπλοκής επισημαίνοντας πως: «Τα Μέσα της διαπλοκής παίζουν για τρίτη φορά τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης» τόνισε επίσης με έμφαση ο πρωθυπουργός…

«Η τρέχουσα κρίση φανερώνει το πολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης και την πολιτική της αδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι οι πολιτικές της λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς και γονιμοποίησαν το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σε αυτήν ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της ΕΕ και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες. 

«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υπογράμμισε ακόμη.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, είπε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα:

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες,

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.
Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως “κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική” στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

 

 

 

 

Exit mobile version