Τσαβούσογλου vs Δένδιας: Τι λένε για την Αν. Μεσόγειο και για τους όρους ενός διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας

Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και στους όρους και τις προοπτικές ενός διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναφέρονται στα άρθρα τους στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι “η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις” και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι “μια σειρά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε., η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων. Δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα και στις δικές της θαλάσσιες ζώνες, διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελλόριζο που είναι μόνο 2 χλμ. μακριά από την Τουρκία και 580 από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Κανένας νόμος ή λογική, ούτε μια βασική αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα”. Προσθέτει ακόμη ότι “επιπλέον απόπειρες προς την κατεύθυνση αποκλεισμού της Τουρκίας από τα πλούτη της ίδιας της της γειτονιάς δεν είναι ρεαλιστικές. Αυτό απλά δεν πρόκειται να συμβεί… Επομένως η Τουρκία θα είναι φυσικά αμετακίνητη στον να μην επιτρέψει απόπειρες που θα βλάψουν τα βασικά της συμφέροντα”.
Μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι “ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι πράγματι το πρώτο και κύριο μέσο επίλυσης των ζητημάτων θαλάσσιας οριοθέτησης στο διεθνές δίκαιο. Ακολούθως, αναμένουμε από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση. Οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες “αντι- προϋποθέσεις (πιστέψτε με μπορούμε να βρούμε αρκετές δικές μας) και επομένως αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος να επιδιώκονται συνομιλίες ανάμεσα σε δύο γείτονες”. Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τη σειρά του υποστήριξε στο άρθρο του ότι “οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές. Μία και μοναδική διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”. Όπως τόνισε, “θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών”. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στόχος οι δυο πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

 

 

 

Exit mobile version