Quantcast
Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστεί η εξουσία και η ευημερία - enikonomia.gr
share

Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστεί η εξουσία και η ευημερία

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπεραμύνεται της πολιτικής της Άγκυρας στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.

“Μιλώντας για οποιαδήποτε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει πριν από όλα να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα ‘Γιατί δεν έχει υπάρξει λύση έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια;’. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η επίμονη άρνηση των Ελληνοκυπρίων και η μη αναγνώριση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων εξακολουθούν να βρίσκονται στην καρδιά του ζητήματος. Ό,τι και αν ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους. Αντιθέτως, προτιμά να τους θεωρεί μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος. Όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004, όταν η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων το υπερψήφισε. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν βλέπουμε κοινό έδαφος και όραμα μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί”, αναφέρει ο Τσαβούσογου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ‘Το Βήμα’ και προσθέτει:

“Αυτός είναι ο λόγος που πρότεινα μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να πουν οι Ελληνοκύπριοι αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Αν εξακολουθούν να θέλουν ένα συνεταιρικό κράτος, μία λύση για την οποία όλοι προσπαθούμε από το 1968, τότε όλοι μαζί με τους Τουρκοκυπρίους θα το καλωσορίσουμε αυτό, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν εκ των προτέρων σε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής ισότητας, όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα κρατικά όργανα, η μία θετική ψήφος. Αυτή η προτέρα συμφωνία θα εγγυηθεί την επιτυχία κάθε συνεταιρικής διαπραγμάτευσης, είτε αφορά συνομοσπονδία, ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία ή αποκέντρωση. Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δεχθούν την πολιτική ισότητα, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε επί συνεταιρικής λύσης. Πρέπει να είναι έντιμοι με τους εαυτούς τους και έτοιμοι να συζητήσουν μία λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, δεν θα ξαναεισέλθουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο που μοιραία θα αποτύχει ξανά. Η Τουρκία έχει πάντοτε κάνει ό,τι μπορεί για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί. Θα υποστηρίζουμε πάντα ότι μόνο μία λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης, βασισμένη στον διάλογο, μπορεί να είναι ανθεκτική. Μείνετε ήσυχοι ότι θα συνεχίσουμε να παίζουμε θετικό και εποικοδομητικό ρόλο αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει”.

Σχετικά με το ζήτημα του προσφυγικού ο Τσαβούσογλου σημειώνει: “Η Δήλωση, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας μας με την ΕΕ στον τομέα της μετανάστευσης, έχει αποδώσει πέραν των προσδοκιών. Η Ακτοφυλακή μας και οι υπόλοιπες υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μην επαναληφθεί η κρίσης της οποίας γίναμε μάρτυρες το 2015… Δεν είναι δίκαιο να αναμένει κανείς από την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της το βάρος της παράτυπης μετανάστευσης και του προσφυγικού, που αποτελούν παγκόσμια ζητήματα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία δεν ασκεί τις προσπάθειες που της αναλογούν εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ φιλοξενούμε περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους και προσπαθούμε να ελέγξουμε το κύμα παράτυπης μετανάστευσης από τα ανατολικά μας σύνορα. Αν υπάρχει συναίνεση για ένα ζήτημα εντός της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία, αυτό αφορά τη στιβαρή δέσμευσή μας στη Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016. Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε ακόμη από την ΕΕ να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις και εφαρμόσει τη Συμφωνία στην ολότητά της, και πιο συγκεκριμένα στα θέματα του Εθελοντικού Σχήματος Ανθρωπιστικής Επανεισδοχής, στην πρόοδο των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων, στην έναρξη της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, στην υποστήριξη των προσπαθειών μας για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και στην πραγματοποίηση Συναντήσεων Υψηλού Επιπέδου και Συνόδων Κορυφής… Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα θα φέρει αποτελέσματα που είναι καλύτερα από την καταφυγή σε τακτικές προπαγάνδας εναντίον της Τουρκίας και από παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα τουρκικά σύνορα”.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Το Βήμα


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.