Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του

Στην ανάγκη στο Εurogroup της 22ας Απριλίου να συζητηθεί το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την αξιολόγηση και το χρέος αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του κατανοώντας πως η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα με κοινωνικά κεκτημένα.

Όπως σημειώνει, υπό αυτήν την έννοια η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί και να είναι αποδεκτή.
«Το ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι θεσμοί, δεν έχουν μια ταυτόσημη άποψη. Υπάρχει το ΔΝΤ της Λαγκάρντ που μιλάει για τη δίκαιη ανάπτυξη (inclusive development – δηλαδή που δεν αφήνει κανέναν πίσω) και υπάρχει το ΔΝΤ των τεχνοκρατών που είναι κολλημένοι (προφανώς όχι όλοι) στα οικονομικά ιδεολογήματα της δεκαετίας του ‘80.

Το να ζητάς μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολογήτου φαίνεται σαν να μην έχεις καμία μέριμνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε βέβαια κατανόηση για τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας», σημειώνει.

Όπως διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να κατανοήσουν ότι ο φαύλος κύκλος μπορεί να μετατραπεί σε ενάρετο μόνο εάν υπάρξει μια λύση για ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν είναι το ΔΝΤ μόνο που δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν κάποια κράτη-μέλη να ισχυρίζονται συγχρόνως ότι είναι ανάγκη να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, χρειάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ και δεν είναι η ώρα για μια σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από τη μια, λοιπόν, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο παιχνίδι χωρίς μια λύση για το χρέος, από την άλλη, αυτή η λύση αποτελεί συστατικό στοιχείο της μετατροπής του φαύλου κύκλου που αντιμετωπίζουμε, σε ενάρετο», αναφέρει.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν προβλέπει ρήξη στη διαπραγμάτευση. Στον αντίποδα θεωρεί πως η αξιολόγηση θα κλείσει δεδομένου ότι οι περισσότεροι παίκτες αναζητούν τη λύση και φυσικά στοιχηματίζει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία με την ψήφο της, και μάλιστα όχι για λόγους κομματικής πειθαρχίας.

Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης ο υπουργός επιμένει πως δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και διαβεβαιώνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης ως προς το φορολογικό θα αποφέρει ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα.

Για το φορολογικό υποστηρίζει πως η κυβερνητική πρόταση κερδίζει έδαφος, και πως είναι άκρως προοδευτική. «Δεν επιβαρύνει καθόλου τους πιο φτωχούς, ενώ τα μεσαία στρώματα (εισόδημα από 28.000 έως 43.000), ιδιαίτερα αυτά που επιμένουν να παρακολουθούν τα δελτία των οκτώ και εννιά, θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν ελαφρύνσεις.

Το ίδιο ισχύει για τους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, τα «μπλοκάκια», τις ατομικές επιχειρήσεις με εισόδημα κάτω των 32.000. Την ίδια λογική έχουμε και στις συντάξεις», τονίζει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή διαδικασία ψήφισης των νομοθετημάτων της συμφωνίας. Με βάση δε και την αριστερή οπτική ερμηνείας των πραγμάτων επιμένει ότι μέρος της λύσης είναι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και στον κοινωνικό αποκλεισμό, «τα αβίωτα προάστια στις μεγαλουπόλεις της Δύσης που πριμοδοτούν την πολιτική βία και απάνθρωπες ιδεολογίες».

«Στο Εurogroup της 22/4 θα πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος. Όπως υπογραμμίζει:«Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανακοίνωσε στους οικονομικούς υπουργούς στο τελευταίο Eurogroup ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για συζήτηση τον Απρίλιο για το χρέος. Αυτό είναι το σημαντικό. Η σειρά που θα ψηφίσουμε το πακέτο – και δεν έχουμε αποκλείσει μια σταδιακή διαδικασία – είναι δευτερεύον».

Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως έχει την εντύπωση, ειδικά σε σχέση με το καλοκαίρι, πως πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια.

 

 

Exit mobile version