Μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.
Ο κ. Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα οδικό χάρτη που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων. «Επί της ουσίας έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες, και μέχρι τέλος τους έτους θα λυθούν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι η διαφορά μας, ότι δεν λέμε παραμύθια» σημείωσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πιο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία όπως είπε «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε και απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων».
Ένας επιπλέον πολύ καλός λόγος για την αισιοδοξία του, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι ότι δήλωσε συμμετοχή το ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και αυτό είναι ένα σήμα στην αγορά.
«Δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση για συμμετοχή τους στην ελληνική οικονομία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ενώ απομακρύνει τον κίνδυνο κουρέματος», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ακόμα λόγο για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τον πατριωτισμό για να κρύψουν τα δικά τους λάθη και την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων.
«Για όλα φταίει ο Γιάννης Βαρουφάκης σε αυτή τη Βουλή» είπε σκωπτικά και συμπλήρωσε: «Το τελευταίο καταφύγιο του κάθε μπαγαμπόντη είναι ο πατριωτισμός είχε πει ένας Βρετανός λόγιος. Τώρα το τελευταίο καταφύγιο είναι ο αντιβαρουφακισμός. Ο Βαρουφάκης φταίει για όλα, για τα capital controls, για την ανακεφαλαιοποίηση, για την κατάσταση της οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κανένας δεν πείθεται ότι πήγαινε τόσο καλά η οικονομία μέχρι τον Ιανουάριο και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατέστρεψε. Κανένας δεν πείθεται ότι τα capital controls δεν ήταν μετά από πιέσεις από το εξωτερικό. Κανένας δεν πείθεται ότι δεν είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες πριν το 2008». Και ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας:
«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήθελε να υπάρχει δυνατότητα, και να μπορούμε να επηρεάσουμε τις τράπεζες για να εξυπηρετούν την πραγματική οικονομία, να μην επενδύουν σε επικίνδυνα παράγωγα. Παρόλο που εμείς κάναμε παραχωρήσεις σε σχέση με αυτά που θέλαμε, υπάρχει διαφάνεια τώρα, και θα μπορούμε να επηρεάσουμε τις τράπεζες και να τις περιορίσουμε για να μην επενδύουν σε επικίνδυνα εργαλεία».
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταθέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ένα νέο πιο αναπτυξιακό σχέδιο, και είναι προφανές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέχρι τότε. Θα το κάνουμε με οργάνωση, σύνεση και ριζοσπαστική διάθεση», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.