Της Άννας Καραβοκύρη
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό χαρακτήρισε ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα 3 κομμάτια -η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018, η συζήτηση για το χρέος– θα ενωθούν, τονίζοντας πως όλες οι απαντήσεις θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες μέχρι τον Ιανουάριο.
Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε «μην πιέζετε τον αδύναμο παίκτη αλλά να πιέζετε αυτούς που εμποδίζουν την μείωση του χρέους».
Μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί απομόνωσης της κυβέρνησης είπε με ειρωνική διάθεση πως «τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από τον γάμο της Γρέις Κέλυ και τον γάμο της Νταιάνας».
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2017 και το 2018 με δεδομένο όμως ότι δεν θα αλλάξει ραγδαία το διεθνές περιβάλλον και ότι θα πρέπει να αλλάξει όμως το αναπτυξιακό μοντέλο και υποστήριξε ότι υπάρχουν αντισταθμίσεις που θα δικαιολογήσουν το 2,7, ότι θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί η κατανάλωση.
Σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός έχει θετικά μηνύματα και δυσκολίες» εξηγώντας πως υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που τους αδικούμε.
«Έχει πέσει δυσανάλογο βάρος σε μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους», τόνισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως έκανε πρόταση προς τους πιστωτές ότι μετά το 2018 – όταν θα βρισκόμαστε εκτός προγράμματος – να μειωθεί ο στόχος από 3,5 στο 2,5 και το 1 να το χρησιμοποιηθεί για την μείωση του κόστους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εργαζόμενους.
«Μερικοί από τους πιστωτές μας λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα και για αυτό θα πρέπει να κοιτάξουν σοβαρά την πρόταση μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «η στρατηγική μας ήταν να βοηθήσουμε ευάλωτα στρώματα από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση πέτυχε να υπερκαλύψει τους στόχους το α’ δεκάμηνο με 1 δισ. πάνω από το στόχο.
«Ότι υπάρχει υπεραπόδοση δεν το αμφισβητεί κανείς» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως σε αυτό συμφωνούν και οι θεσμοί αλλά υπάρχει η διαφωνία αν αυτή η υπεραπόδοση έχει μόνιμο ή συγκυριακό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας πως «δέκα χρόνια πριν από την κρίση η απόκλιση των δαπανών ήταν στο μέσο όρο της ΕΕ, κατά τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι πλούσιοι πλήρωναν «εθελοντικά» τους φόρους, υπήρχαν κοινωνικές συμφωνίες, τους έκλειναν το μάτι. Η φορολογία που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγήσει σε κοινωνική ανισότητα».
Πηγή: Real.gr