Quantcast
Τρύφων: Οι εκπτώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας - enikonomia.gr
share

Τρύφων: Οι εκπτώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

δημοσιεύτηκε:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είναι το υψηλό ποσοστό των συνολικών εκπτώσεων, που ανέρχεται στο 30% του τζίρου, τόνισε μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, από το βήμα κλαδικής ημερίδας που διοργανώνεται σήμερα από τα υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και και Παιδείας, υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή της, είπε πως “σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη xώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση και προοπτικές, επενδύοντας σε σύγχρονη τεχνολογία, στην έρευνα, στην παραγωγική υποδομή και στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Σχετικά με τις απαιτούμενες προυποθέσεις, που θα επιτρέψουν στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο συμπλήρωσε πως “βραχυπρόθεσμα, να σταματήσει η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις αυτές προσδίδουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βαίνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Ο κ. Τρύφων ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική βασιζόμενη στους άξονες της εξωστρέφειας, της εξειδίκευσης και των συνεργασιών. Και πρόσθεσε: “θεωρούμε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία και με τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της παραγωγής και των κλινικών δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός της αναλυτικής καταγραφής των απαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της μελέτης της ΓΓΕΤ/ PLANET. Το ζητούμενο τώρα είναι να μην μείνουν οι προτάσεις για άλλη μια φορά σε κάποιο συρτάρι αλλά να υλοποιηθούν οι δράσεις σε ορίζοντα 18 μηνών”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “το ελληνικό φάρμακο προσφέρει επενδύσεις, συμβάλλει στα κρατικά έσοδα, κατοχυρώνει τεχνογνωσία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης που, ωστόσο, κινδυνεύει άμεσα, γιατί δεν έχει άλλες αντοχές”. Ωστόσο, είναι δυνατόν κάτω από ορισμένες προυποθέσεις από το 22% της αγοράς που κατέχει σήμερα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με εξωνοσοκομειακές πωλήσεις 450 εκατ. Ευρώ και 900 εκατ. Ευρώ εξαγωγές, το 2022 να κατέχει το 40% της αγοράς, οι εξωνοσοκομειακές πωλήσεις να ανέλθουν στα 750 εκατ. Ευρώ και οι εξαγωγές στα 1,7 δισ. Ευρώ, τόνισε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.