Αγώνα δρόμου κάνει τώρα το υπουργείο Oικονομικών, για να περιορίσει την τεράστια φοροδιαφυγή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις τουριστικές περιοχές που ξεπερνά και το 60% και είναι αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων των συντελεστών του βασικού έμμεσου φόρου και του «αφοπλισμού» των ελεγκτικών αρχών λόγω του νέου ποινολογίου.
Ως γνωστό το νέο σύστημα ποινών για φοροδιαφυγή που ενεργοποιήθηκε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο (τον περασμένο Οκτώβριο) κατήργησε το αυτοτελές πρόστιμο των 500 εκ ευρώ για την μη έκδοση έστω και μιας απόδειξης. Στην θέση του θέσπισε ένα αναλογικό πρόστιμο που φτάνει στο 50% του ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται.
Πριν όμως επιβάλλουν ακόμη και το ενδεικτικό αυτό πρόστιμο θα πρέπει να υπολογίσουν επιτόπου . Θα πρέπει δηλαδή για κάθε απόδειξη που αποδεικνύεται ότι δεν εκδόθηκε να βρίσκουν από τα τιμολόγια του επιχειρηματία την αρχική τιμή του προϊόντος χωρίς ΦΠΑ και στην συνέχεια να υπολογίζουν το αναλογικό πρόστιμο.
Το σύστημα αυτό μαζί με την αύξηση των βασικού συντελεστή στο 24% από την αρχή του μήνα και τις αυξήσεις στο ΦΠΑ πολλών νησιών από 16% στο 24% έδωσαν σαφή κίνητρα φοροδιαφυγής .
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζει αυτές τις ημέρες ότι το σύστημα των προστίμων θα πρέπει να επανεξεταστεί. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται η επαναφορά αυτοτελών προστίμων σε επίπεδα, μάλλον χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν.
Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος έχει μάλλον χαθεί, αφού οι όποιες αλλαγές , θα πρέπει να εγκριθούν από τους θεσμούς πριν γίνουν νομοσχέδιο και ψηφιστούν.
Αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορά – κάτι πολύ δύσκολο όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα –αφού τα στελέχη του κουαρτέτου , δεν είναι διατεθειμένα να χάσουν τις καλοκαιρινές τους Αυγουστιάτικες διακοπές για να συζητούν ξανά αυτά που συμφωνήθηκαν στο τέλος του 2015 .
Η προσδοκία – ίσως μάταια – είναι η επαναφορά των προστίμων να προλάβει να συμφωνηθεί με τους δανειστές και να ενταχθεί στα νομοσχέδια για την σύνδεση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και ης ηλεκτρονικής τραπεζικής με το αφορολόγητο καθώς και της αυτοκαταγγελίας για μη δηλωθέντα εισοδήματα τα οποία αν και είναι έτοιμα εδώ και καιρό βρίσκονται επίσης σε αναμονή.
Επιστρέφουν τα λουκέτα
Μόνη λύση πλέον είναι η επαναφορά του μέτρου της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας επιχείρησης σε περίπτωση επανειλημμένης φοροδιαφυγής . Αν δηλαδή συλληφθεί παραπάνω από μια φορά να μην έχει κόψει αποδείξεις τότε θα επιβάλλεται η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος. Με άλλα λόγια οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών θα σφραγίζουν το κατάστημα εκείνου που είναι υπότροπος φοροδιαφυγής για διάστημα από 5 ημέρες έως και ένα μήνα .
Το μέτρο προβλέπεται από το νόμο δεν καταργήθηκε με το νέο ποινολόγιο και μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή με μια εγκύκλιο της ΓΓΔΕ που θα δίνει και τις σχετικές οδηγίες στους ελεγκτές .
. Το μέτρο θα ισχύσει και στις επιχειρήσεις που παρεμποδίζουν τους ελεγκτές να προχωρήσουν σε φορολογικό έλεγχο όπως είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια .Στη «μαύρη λίστα» με προτεραιότητα για φορολογικό έλεγχο θα μπαίνουν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις τζίρου κατά τις ημέρες που υπάρχουν ελεγκτές στην περιοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες.
Στο μεταξύ βέβαια ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής συνεχίζει το διάλογο με φορείς της αγοράς και μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη περιμένει τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φοροδιαφυγής.