Τρίτο μνημόνιο ή χρεοκοπία το νέο εκβιαστικό δίλημμα των θεσμών

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ένα τρίτο μνημόνιο ή αλλιώς χρεοκοπία θα είναι το εκβιαστικό δίλημμα που θα θέσουν οι θεσμοί την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος ανάλογα βέβαια από το εάν πλειοψηφήσει το «ναι» ή το «όχι».

Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Ελλάδα χάνει το σημερινό ραντεβού για μια επαναπροσέγγιση στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου κ. Ντόναλαντ Τούσκ απέκλεισε χθες και το δεύτερο αίτημα για την αναβολή του προγράμματος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κ A. Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φρ. Ολάντ άφησαν χθες να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης πριν την απόφαση του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Συνεπώς η συζήτηση αν και όποτε ξεκινήσει θα γίνει πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα με ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο δηλαδή ένα τρίτο μνημόνιο.

Στο μεταξύ στις 12 σήμερα το βράδυ η Ελλάδα χάνει οριστικά τα υπόλοιπα του δανείου της ύψους 12,7 δις ευρώ από την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην χθεσινή του παρέμβαση ότι ανεξάρτητα από το ζητούμενο του δημοψηφίσματος για την Αθήνα η Ευρώπη θεωρεί ότι το ερώτημα της επόμενη Κυριακής είναι ευρώ ή δραχμή.

Η είδηση που έφτασε χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία περί νέας συμβιβαστικής πρότασης από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αρχή διαψεύστηκε στην συνέχει επιβεβαιώθηκε και στο τέλος απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κ. Γιουνκέρ τόνιζε δεν υπάρχει καμμία νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από την λήξη του προγράμματος της ΕΕ σήμερα η Ελλάδα αναμένεται να κάψει και την γέφυρα με το ΔΝΤ μη καταβάλλοντας το 1,55 δις ευρώ της δόσης του Ιουνίου.

Μετά από αυτό το Ταμείο θα παγώσει το υπόλοιπο χρηματοδότησης ύψους 15 δις ευρώ που θα έπρεπε να δοθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2016.

 

Η επόμενη μέρα

¨Όπως είναι φυσικό η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος θα είναι περίεργη για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει «ναι» θα υπάρξει ένα νέος κύκλος Κυβερνητικής αστάθειας που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές.

Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των θεσμών δήλωσαν χθες πρόθυμοι να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύεται φυσικά και από ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο.

Στην περίπτωση που πλειοψηφία θα έχει το «όχι» και πάλι θα υπάρξει μια επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Αν η Κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει και να υπογράψει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων τότε η λογική συνέχεια θα είναι η έξοδος από το ευρώ.

Αυτό τονίζει σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Les Echos» το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ μιλάει ως εκπρόσωπος του ενός από τους τρείς θεσμούς για Grexit.

Exit mobile version