Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου αύριο στη Ν. Υόρκη

Θεσμικό χαρακτήρα φαίνεται να παίρνει η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Για δεύτερη φορά ο Νίκος Κοτζιάς, ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Σαμέχ Χασάν Σούκρι θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής σημασίας που δίνουν στη συνεργασία αυτή.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου τον τελευταίο χρόνο έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα αν κρίνει κανείς μάλιστα και από το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά για την διοργάνωση της πρόσφατης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Ρόδο βρήκε πρόσφορο έδαφος αρχικά στο Κάιρο και πήρε σάρκα και οστά με τη συνεργασία των Αιγυπτίων καθώς τα κείμενά της συμφωνήθηκαν πρώτα με την Αίγυπτο από τον αραβικό κόσμο και στη συνέχεια με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες.

Το πόσο σημαντική θεωρείται από το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αναβάθμιση της σχέσης Αθήνας – Καϊρου διαφαίνεται και από τις επανειλημμένες αναφορές του κ. Κοτζιά στον στρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και σταθερότητα όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Στην κομβική της σημασία για την διατήρηση της πανταχού βαλλόμενης ισορροπίας στην περιοχή, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τόσο των σημερινών – στην Αίγυπτο φιλοξενούνται πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες – όσο και των μελλοντικών, καθώς πολλοί αναλυτές προβλέπουν νέα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα από την υποσαχάρια Αφρική.

Για την ελληνική διπλωματία το βασικό στοιχείο πίσω από την γερή θεμελίωση της τριμερούς συνεργασίας είναι η λογική της δημιουργίας «θετικής ατζέντας» στις διακρατικές σχέσεις, στο πλαίσιο της «ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών πεπεισμένος ότι «την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά, αλλά την εννοούμε και θετικά, ως τη δημιουργία πολλών δικτύων -από την ενέργεια μέχρι τις υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Κοτζιάς, Κασουλίδης και Σούκρι αναμένεται στην αυριανή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη «θετική ατζέντα» της τριμερούς συνεργασίας, η οποία επικεντρώνεται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή, η θαλάσσια οικονομία, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές και φυσικά η ενεργειακή συνεργασία. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στην πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των 3 χωρών, καθώς παίρνει σάρκα και οστά η πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για τη δημιουργία Οργανισμού (GC10) στον οποίο θα συμμετέχουν οι χώρες με τους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου – μεταξύ των οποίων και η Αίγυπτος.


Exit mobile version