Να μειώσουν στα 45 με 50 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι το τέλος του 2019 είναι ο φιλόδοξος στόχος των τραπεζών, και ετοιμάζονται να υποβάλουν στην ΤτΕ τα σχέδια με τους λεπτομερείς στόχους μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα σχέδια θα πρέπει να είναι έτοιμα το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και ταυτόχρονα αυτούς τους στόχους θα τους υποβάλουν και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας SSM.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν «προθεσμία» έναν χρόνο -μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2017- για να δώσουν το πρώτο δείγμα γραφής σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών, και να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι εφικτό το απόθεμα των κόκκινων δανείων να περιοριστεί στο μισό. Δηλαδή στα 45 με 50 δισ. ευρώ από τα 91 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θέλει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των οφειλών και να αποφύγει τις μαζικές πωλήσεις στα distress funds. Από την άλλη οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν τα «κόκκινα» δάνεια ανάμεσα στα κορυφαία θέματα της ατζέντας τους και από τα πλέον κομβικά της δεύτερης αξιολόγησης.
Επίσης η στοχοθεσία των τραπεζών θα προβλέπει, σύμφωνα με το Έθνος, και μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 35% με 40%, δηλαδή τον περιορισμό τους στα 70 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 από τα 117 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα.
Ποσοστά μείωσης
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τράπεζες φιλοδοξούν να περιορίσουν τα δάνεια λιανικής -στεγαστικά και καταναλωτικά- κατά 35% και σε ποσοστό 45% τα πάσης φύσεως επιχειρηματικά ανοίγματα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους -και μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας- για να πετύχουν τον στόχο μείωσης. Δηλαδή θα προχωρήσουν όχι μόνο σε ρυθμίσεις, αλλά και σε διαγραφές δανείων που θεωρούνται μη ανακτήσιμα. Εκτιμάται ότι το 50% των «κόκκινων» οφειλών θα πάει σε ρύθμιση/ αναδιάρθρωση, ενώ ένα 20% σε πλήρη διαγραφή. Ακόμα οι στόχοι θα προβλέπουν ότι το 20% θα πάει προς πώληση σε funds και το 10% θα πάρει την οδό του πλειστηριασμού.
Το πρώτο εξάμηνο 2016 η εικόνα σε επίπεδο καθυστερήσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ως εξής:
Στην Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε 39,2%, με τις «κόκκινες» οφειλές να είναι ύψους 25,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016 από 27,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2015, ενώ ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ενισχύθηκε στο 67%.
Στην Alpha Bank, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 37,8%, ενώ ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων αυξήθηκε στο 69%. Σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο τέλος Ιουνίου σε 38,4%, 34,6% και 44,2%.
Επίσης η Eurobank πέτυχε για πρώτη φορά μείωση των νέων «κόκκινων» δανείων κατά 16 εκατ. ευρώ, με τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να μειώνονται στο 34,7%, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις ανήλθε σε 65% στο τέλος του 2ου τριμήνου.
Ομοίως και η Εθνική Τράπεζα πέτυχε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δάνεια σε καθυστέρηση από 30 μέρες και πάνω) κατά 900 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε στο 47,9% από 49,6% το α΄ τρίμηνο 2016, με το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να αυξάνεται περαιτέρω σε 55%, και είναι το υψηλότερο του κλάδου.
Αύξηση καταθέσεων
Την ίδια ώρα θετική είναι η εικόνα στο μέτωπο των καταθέσεων, καθώς μέσα στον Ιούλιο βγήκαν από τα στρώματα περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και επέστρεψαν στα τραπεζικά γκισέ και μάλιστα ως καταθέσεις προθεσμίας. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον Αύγουστο.
Η επιστροφή των 800 εκατ. ευρώ είναι απόρροια της τελευταίας χαλάρωσης των capital controls, καθώς το χρήμα που κατατίθεται -από τις 22 Ιουλίου 2016- στις τράπεζες θεωρείται «νέο» και δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Δηλαδή ο καταθέτης μπορεί να «σηκώσει» όποτε επιθυμεί το σύνολο του «φρέσκου» χρήματος που κατέθεσε στην τράπεζα.
Κατ΄ επέκταση τα υπόλοιπα των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στα 42,125 δισ. ευρώ, από 41,349 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Οριακή άνοδο σημείωσαν τα υπόλοιπα όλων των καταθέσεων (όψεως, ταμιευτήριο, προθεσμία) νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούλιο στα 102 δισ. ευρώ, από 101,77 δισ. τον Ιούνιο 2016.
Το «νέο χρήμα» αναγνωρίζεται αυτόματα, καθώς τα μηχανογραφικά των τραπεζών «διαβάζουν» τις συναλλαγές και είναι σε θέση να «γνωρίζουν» πότε έγινε η κατάθεση. Επίσης, πλέον επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, όπως και η πρόωρη (μερική ή ολική) εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.
Ειδικότερα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β’ 2282/22-07-2016) επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.