Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη από τις 11 π.μ έως τις 3μ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ οι συρμοί θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, τα Σωματεία Σιδηροδρομικών της «Hellenic Train» (ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ) θα πραγματοποιήσουν στη 1μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της (Λ. Συγγρού και Πετμεζά) όπου θα γίνει η συνέλευση.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προσέφυγε χθες στα δικαστήρια ενάντια στην κινητοποίηση των εργαζομένων που διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου τροχαίου υλικού, μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών. Ουσιαστικά η Hellenic Train ζήτησε να κριθεί η στάση ως παράνομη και καταχρηστική αλλά το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί ακόμα.
Η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών
Σε μαζική συμμετοχή καλεί η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών απαιτώντας την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαρκείς προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, άμεσα μέτρα αποφασιστικής και ουσιαστικής βελτίωσης των εγκαταστάσεων και της ασφάλειας στην κυκλοφορία και ανανέωση του τροχαίου υλικού. Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταγγέλλουν την εταιρεία «που ευθύνεται για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη» και καλούν τα σωματεία να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, «μαζί με τους εργαζόμενους να δώσουν ενωμένα τη μάχη».
«Στον ελληνικό σιδηρόδρομο “του πάμε και όπου βγει” η λειτουργία του γίνεται καθημερινά δυσκολότερη. Στη “HELLENIC TRAIN” με τα μεγάλα κενά στη στελέχωση και το διαθέσιμο τροχαίο υλικό να μην επαρκεί, η λειτουργία και η υποστήριξη των δρομολογίων γίνεται οριακά. Ο χρόνος διάρκειας της ΣΣΕ έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο 10ήμερο της τρίμηνης μετενέργειας», σχολιάζει η ΔΕΣΚ. Όπως καταγγέλλει, η εταιρεία «αδιαφορεί για τις αγωνίες του προσωπικού». Επί τρεισήμισι μήνες «αναβάλλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΣΣΕ με διάφορα κάθε φορά προσχήματα», δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, ενώ οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς και στην κυκλοφορία «παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες». «Δεν έχουμε άλλο περιθώριο αναμονής», τονίζει η ΔΕΣΚ και καλεί σε συντονισμό των σωματείων και κλιμάκωση των αγωνιστικών τους πρωτοβουλιών.