Αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1,3 δις. από την ΕΕ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το Αφγανιστάν που λαμβάνει χώρα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.
«Από το 2017, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αναπτυξιακής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Θα υποστηρίξουμε τις διεθνείς προσπάθειες και την ενίσχυση των τοπικών δυνατοτήτων με περίπου 1,3 δισ. φέτος, διατηρώντας αυτήν την προσπάθεια μέχρι το 2020», ανέφερε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της σημερινής συνάντησης υψηλού επίπεδου ο πρόεδρος Τουσκ, ενώ πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αφγανιστάν υπέγραψαν συμφωνία για την ανοικοδόμηση του κράτους αξίας 200 εκατ.ευρώ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ορθής διακυβέρνησης στη χώρα.
Δεκάδες άλλες χώρες – όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία – αναμένεται να ανανεώσουν επίσης σήμερα τη δέσμευσή τους για παροχή βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Στόχος είναι η σημερινή συνάντηση να καταλήξει σε δεσμεύσεις στήριξης συνολικά τουλάχιστον τριών δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020.
Το Αφγανιστάν, λαμβάνει αναπτυξιακή βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, ωστόσο, η διαφθορά, οι απειλές για την εθνική ασφάλεια από τους Ταλιμπάν και η αργή ανάπτυξη εξακολουθούν να μαστίζουν τη χώρα.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι, ο οποίος προεδρεύει του σημερινού συνεδρίου από κοινού με τον πρόεδρο Τουσκ, έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, ενώ τόνισε πως η εργασία για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων θα ξεκινήσει ήδη «από αύριο».
Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, λόγο εκφώνησαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε τις προσπάθειες του Αφγανού προέδρου για τη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης, ενώ ο Τζον Κέρι παρότρυνε τους αντάρτες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να συνάψουν μια «έντιμη» ειρήνη με τις αρχές της Καμπούλ για να διασφαλίσουν την ανασυγκρότηση της χώρας.
Εξάλλου, στην αρχή της εβδομάδας ανακοινώθηκε πως η ΕΕ είχε συνάψει επίσης μια αρχική συμφωνία με την Καμπούλ για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Η εν λόγω συμφωνία επικρίθηκε από ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστία ως «προϋπόθεση» για την παροχή βοήθειας. «Δεν υπάρχει ποτέ καμία σύνδεση μεταξύ της αναπτυξιακής μας βοήθειας και ό, τι κάνουμε για τη μετανάστευση», απάντησε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Σημειώνεται πως το Αφγανιστάν είναι —μετά τη Συρία— η χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στα κράτη-μέλη της ΕΕ.