«Φωτιά» παίρνει και πάλι η Μεσόγειος, καθώς η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα άσκηση κοντά στην Κύπρο με πραγματικά πυρά.
Σήμερα η Τουρκία με την NAVTEX 452/17 δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου για να εκτελέσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Οι τρεις NAVTEX αποτελούν την υλοποίηση της διακοίνωσης της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα», δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.
Απόρρητη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής σχετικώς με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος, αφού διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ανανεώνουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους και σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απόρρητη ενημέρωση, «διότι – όπως εξήγησε – κάποια από τα μέτρα τα οποία παίρνουμε χρήζουν και της ανάγκης ενημέρωσης όλης της Επιτροπής».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Νορβηγίας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών, μίλησε σχετικώς με τις αναφορές του στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία θα δημιουργήσει επεισόδιο στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει των ερευνών για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και στις αντιδράσεις που επακολούθησαν.
«Ενημέρωσα τους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ ότι υπήρχαν κάποια ΝΟΤΑΜ, τα οποία είχε εκδώσει η Τουρκία και φαινόταν ξεκάθαρα ότι ετοιμαζόταν να δημιουργήσει επεισόδιο στο Οικόπεδο 6 και συγκεκριμένα να στείλει το Barbaros, προκειμένου να μπλοκάρει τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη απάντληση και έρευνα στην περιοχή.
Και η ΝΟΤΑΜ αυτή, αναφερόταν στην 1η Μαΐου και γι’ αυτό το λόγο το διαρρεύσαμε, ώστε να προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη αλλά και η ελληνική Βουλή και οι διεθνείς οργανισμοί. Είπα τότε να μην το αποδώσουν σε μένα, αλλά σε πηγές του υπουργείου, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει εγρήγορση», είπε ο Καμμένος.
Αφού δήλωσε «δικαιωμένος», ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας του ζήτησε συγγνώμη, «διότι τους είχαν διαφύγει τις ΝΟΤΑΜ», ενώ κατηγόρησε το Ποτάμι για την ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «επικινδυνότητα» του υπουργού, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, τον χαρακτήριζε «σφουγγαρίστρα της Δεξιάς».
«Αντί να ρωτήσουν τι λέει το ΝΟΤΑΜ και για πιο λόγο έγιναν αυτές οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο ένας με έλεγε σφουγγαρίστρα κι ο άλλος ότι παίζω επικίνδυνα παιχνίδια και είμαι ο ίδιος επικίνδυνος για την κυβέρνηση. Είδατε όμως πως καμιά φορά δικαιώνεσαι μετά από καιρό;» προσέθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Καμμένος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με εκ του πλαγίου διαρροές από το υπουργείο, αλλά με ουσιαστική ενημέρωση όλων των πλευρών.
Για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου μίλησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει σχέδιο για όλα και παράλληλα παρακολουθεί με νηφαλιότητα τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ωστόσο δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.
Διαβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν πρόκειται να προβούμε σε μία δημόσια αντιπαράθεση με την Άγκυρα», στον απόηχο του προκλητικού εγγράφου που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας την ΑΟΖ της Κύπρου.
Η καλύτερη απάντηση στην Άγκυρα είναι, όπως είπε, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες.
Ακόμα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως σε καμία περίπτωση δε θα επέλεγαν να επενδύσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστρώσει σχέδιο για να αντιμετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου
Αυστηρό μήνυμα στις χώρες που κάνουν «πλάτες» στην Τουρκία στέλνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση.
Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η Τουρκία «έχει το συνήθειο να χτυπά όταν νιώθει ότι η άλλη πλευρά έχει αδυναμία».
Στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως το αν θα γίνει ευρωπαϊκό κράτος ή όχι, εξαρτάται από τους Τούρκους και πως ο ίδιος διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν πρέπει να μεταθέσουν στην Ευρώπη το δίλημμα.
Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης, τις προκλητικές αξιώσεις που εγείρει η Τουρκία, για μειονότητα ακόμη και στα Δωδεκάνησα, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στις χώρες που κάνουν «πλάτες» στην Τουρκία πως «θα απαντήσουμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου
Το ζήτημα της πώλησης στην Τουρκία συστοιχιών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τέθηκε στις συνομιλίες των Προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Το θέμα συζητήθηκε, όπως και άλλα ζητήματα, που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση στο τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας έγινε σε θετικό κλίμα».
Συνομιλίες, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, διεξάγονται από το περασμένο χειμώνα, ωστόσο οι δύο κυβερνήσεις δεν προβαίνουν σε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι, απλώς αναφέρουν κάθε φορά ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα, περνούν στο τελικό στάδιο, αλλά προς το παρόν δεν δεν κατέληξαν στην υπογραφή συμβολαίου.
Σύμφωνα, με πληροφορίες ορισμένων πηγών που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, με τις οποίες κατάφερε να συνομιλήσει ο δημοσιογράφος του Tass, στο ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, που σχετίζονται τόσο με την τιμή αγοράς, όσο και με την παράδοση τμήματος της τεχνολογίας και την από κοινού κατασκευή μερικών τμημάτων των S-400.
Η Ρωσία προς το παρόν αυτό που επιδιώκει είναι να πωλήσει τα συστήματα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει το συμβόλαιο πώλησης με πρόσθετους όρους.
Πηγή: Real.gr