Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Προειδοποίηση προς την ελληνική πολιτική ηγεσία να φροντίσει να μην χάσει άλλο χρόνο στην ολοκλήρωση του προγράμματος και του 5ου ελέγχου θα απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα εξηγήσει στον πρωθυπουργό ότι οι εταίροι χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και τον τρόπο αντιμετώπισης της συμφωνίας για την διάσωσή της.
Θα ενημερώσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την δημοσιονομική προσαρμογή και την μεταρρύθμιση, η οποία όμως πρέπει να είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ επιθυμεί να βοηθήσει όσο μπορεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να καταφύγει σε παρασκηνιακές και σκοτεινές μεθόδους, όμως πρέπει και η Ελλάδα να τον βοηθήσει.
Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ξέρει καλά το “συν Αθηνά και χείρα κίνει” και θεωρεί ότι ταιριάζει άριστα στην περίπτωση, καθώς τα κράτη μέλη πολύ σύντομα θα κληθούν να λάβουν δύσκολες και δυσνόητες για την κοινή γνώμη αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τις αγορές και θα αργήσει πάρα πολύ να επιστρέψει στον αυτόνομο δανεισμό.
Χρειάζεται 50 δισ. για την περίοδο από το καλοκαίρι και μετά και ο προϋπολογισμός του 2015 παρουσιάζει ξανά πρωτογενές έλλειμμα.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πάρει μέτρα με δημοσιονομική επίπτωση, η χώρα θα χρειαστεί ξανά για πρώτη φορά σε δύο χρόνια δανεικά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι κάποια δόση ή τόκους.
Από αυτή την κατάσταση δεν την σώζει καμία επέμβαση στο χρέος και καμία αναδιάρθρωση – που έτσι κι αλλιώς δεν θα γίνει. Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και στο eurogroup δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Ο Γιούνκερ, εγνωσμένα φίλος της Ελλάδας είναι ο κατάλληλος για να μεταφέρει ένα μήνυμα που όταν το ακούμε από άλλους τους αποδίδουμε πάθη και κίνητρα. Το μήνυμα είναι «δεν μπορείς να βρίζεις και να αμφισβητείς αυτούς που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σε βοηθήσουν».
Για τον πρόεδρο Γιούνκερ και για το eurogroup τα μνημόνια, όπως τα λέει ο Τύπος, πέτυχαν σε όλες τις χώρες και η λιτότητα σε δύο ή τρία χρόνια ισχυροποίησε τις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και σε λίγο θα βγάλει την Κύπρο από τον χειρότερο εφιάλτη των Ελλήνων.
Κανείς δεν κάνει σαν να μην έγιναν εκλογές στην Ελλάδα. Το μίγμα των πολιτικών δεν το αρνήθηκε κανείς στους Έλληνες. Όμως οι συνθήκες ισχύουν και οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν τις κυβερνήσεις.
Η χώρα πήρε 240 δισ. και σήμερα έχει ακόμα τράπεζες, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν σταμάτησαν να καταβάλλονται και ως το Δεκέμβρη τα πράγματα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλύτερα.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει γιατί θα έχει σπαταλήσει το χρόνο της, την Ευρώπη θα την χτυπήσει ένα χρηματοπιστωτικό τσουνάμι, πολύ χειρότερο από τη Λέμαν.
Η Ευρώπη όμως έχει χτίσει τείχη για να αντέξει (SSM, ESM, Juncker plan, QE, Banking Union κ.α.). Ο μόνος που δε θα στέκεται μετά όρθιος θα είναι αυτός που δεν θα μετέχει της αλληλεγγύης γιατί θα θέσει εαυτόν εκτός.
Πηγή: real.gr