Quantcast
Τον Απρίλιο στο ΣτΕ η προσφυγή του ΠΙΣ για το νέο ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Τον Απρίλιο στο ΣτΕ η προσφυγή του ΠΙΣ για το νέο ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2017, συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, «το θέμα της μείωσης των συντάξεων που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου».

Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, με το νέο σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν βάσει των καθαρών εισοδημάτων που δήλωσαν το 2015. Από το 2ο εξάμηνο του 2017, αν έχει γίνει εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, οι εισφορές θα υπολογιστούν επί των εισοδημάτων του 2016 και θα γίνει συμψηφισμός των διαφορών αν προκύψουν.

«Ανυπόστατη και πέραν κάθε λογικής», θεωρεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), «την επίκληση του νέου φοροασφαλιστικού νόμου στα εισοδήματα του…2015, προκειμένου να υπολογισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2017, τη στιγμή», όπως αναφέρει «κατά την οποίαν τα εισοδήματα του 2015 καμία σχέση δεν θα έχουν με εκείνα του 2017».

Κάνει λόγο «για αυθαίρετες, εκτός πραγματικότητας, άδικες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιτείνουν ακόμη περισσότερο και το κύμα αναστολής της άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος και την εγκατάλειψη της χώρας από τους οδοντιάτρους».

Η ΕΟΟ εξετάζει την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, αλλά και σε κάθε αρμόδιο εθνικό και ευρωπαϊκό όργανο.

Όπως εξηγεί ο ΠΙΣ, η συνολική καταβολή των εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 30%-32%, εκ των οποίων το 20% αφορά τη σύνταξη, ποσοστό 6,95% την υγεία και το 3%-4% αφορά τον κλάδο Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών.

Για τους νέους συνταξιούχους, προβλέπονται μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία σημαίνουν μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 25%.

Για τους μισθωτούς του Δημοσίου που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η καταβολή εισφορών για το ΤΣΑΥ είναι προαιρετική. Δήλωση χρειάζεται μόνο εάν επιθυμούν να πληρώνουν οι ίδιοι ως ασφαλισμένοι το σύνολο των εισφορών 20% για τον Κλάδο Σύνταξης του ΤΣΑΥ.

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι κάθε συνταξιούχος εφεξής θα λαμβάνει το κομμάτι της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ μία φορά για τη μία σύνταξη και το αναλογικό κομμάτι θα προσαυξάνεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την προαιρετική σύνταξη του ΤΣΑΥ, αν ένας ασφαλισμένος σταματήσει να πληρώνει τώρα, όταν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο θα λάβει επιπλέον αναλογική σύνταξη σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Όσον αφορά τους μισθωτούς του Δημοσίου, όπως οι πανεπιστημιακοί γιατροί, οι στρατιωτικοί γιατροί, οι γιατροί του ΠΕΔΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης κλπ, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι ασφαλιστικές εισφορές τους (για το ελεύθερο επάγγελμα) θα καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους (σήμερα καταβάλλονταν από τον ασφαλιστικό φορέα τους), ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Ο ΠΙΣ, τονίζει ότι «οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες κυμαίνονται στο 30% σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, του τέλους επιτηδεύματος και την προσαύξηση της προκαταβολής επί του φόρου κατά 20% (από το 55% στο 75%), ισοδυναμούν με εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών». Προσθέτει ότι αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών καλείται να πληρώσει με τον «πιο άγριο τρόπο τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, την καταλήστευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, την μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τα Ταμεία και τις νέες πολιτικές που εφαρμόζονται. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για όσους θέλουν να αυξήσουν την παραγωγική τους εργασία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας». Εκτιμά ότι «η ύφεση, η ανεργία καθώς και η μετανάστευση των γιατρών θα συνεχιστούν, με το κράτος να χάνει παρά να ωφελείται από την πολιτική που ακολουθείται».

Κάθε ένδικο μέσο, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα θα εξαντλήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «επαγγελματική και οικονομική εξόντωση του ιατρικού κόσμου». Όπως σημειώνει «οι άμεσες συνέπειες από την εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι να κλείσουν χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια και η υγεία θα παραδοθεί στους μεγάλους ομίλους του εξωτερικού που θα λειτουργούν με φτηνό ιατρικό προσωπικό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.