Το βράδυ της Τετάρτης κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης- Πρόσωπα «κλειδιά» Κουντουρά, Κόκκαλης και Δανέλλης

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί θα μοιάζει για την κυβέρνηση η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνηςαπό τη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία – αν όχι βεβαιότητα – πως υπάρχουν οι 151 θετικές ψήφοι προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού.

Το γραπτό αίτημα του πρωθυπουργού έφτασε στα χέρια του Προέδρου της Βουλής λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή του αιτήματος, ενώ η συζήτηση ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας.

Η ελαστικότητα του Συντάγματος και η ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν οδηγεί το κυβερνητικό στρατόπεδο στην απόφαση να μην εξαντληθεί το τριήμερο.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ότι η εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, σημειώνοντας πως μόλις πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση έλαβε μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης δια της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση στη Βουλή όλοι μετρούν πρόσωπα και αριθμούς.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές. Από τους ΑΝ.ΕΛ ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσουν τόσο ο κ. Ζουράρις όσο και ο κ. Παπαχριστόπουλος ενώ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους ο Π. Καμμένος, με το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρείται πως θα ταχθούν η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

Από εκεί και πέρα στο Μέγαρο Μαξίμου προσμετρούν την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τον βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιθέτως, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν θα δώσει -κατά δήλωσή του – ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, ούτε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος του ΚΙΝ. ΑΛ.

Αν η αριθμητική επιβεβαιωθεί το άθροισμα οδηγεί την κυβέρνηση στο πολυπόθητο 151, ανοίγοντάς της έτσι τόσο συνταγματικά αλλά κυρίως πολιτικά τον δρόμο να προχωρήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν αντιθέσει με την πρόταση δυσπιστίας κατά την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι για να ευοδωθεί, σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι επί των παρόντων, κάτι που σημαίνει ότι ο πήχης σε περίπτωση απουσιών θα μπορούσε να πέσει και κάτω από το 151 με όριο το 120.

Θεωρείται όμως βέβαιο λόγω της κρισιμότητας των στιγμών ότι άπαντες οι βουλευτές θα ψηφίσουν εξ ου και η βάση όλων των υπολογισμών είναι το 151.

Όσον αφορά στα κοινοβουλευτικά, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να εισηγηθεί την ομαλή συνέχιση των εκκρεμών κοινοβουλευτικών διαδικασιών παράλληλα με τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, με κυριότερη την αυριανή συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές.

Το αντεπιχείρημα ωστόσο λέει πως η κυβέρνηση δεν έχει χάσει τη δεδηλωμένη και πως ζητά την ανανέωσή της.

Ως εκ τούτου η μόνη διαδικασία η οποία θα παγώσει να είναι η ψήφιση της τροπολογίας για την αναβάθμιση των F16, λόγω παραίτησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Πηγή: Real.gr


Exit mobile version