Του Βασίλη Σκουρή
Το Βερολίνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και ζητεί νέα μέτρα, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας, αλλά και ερωτήματα για το εάν μέρος των δανειστών επιθυμεί πραγματικά να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Στο παρασκήνιο, από το μεσημέρι του Σαββάτου, υπάρχει έντονη κινητικότητα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ευρωπαϊκούς παράγοντες που επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αποσυρθούν οι νέες απαιτήσεις από το τραπέζι, προκειμένου να έχουν τύχη να ευοδωθούν οι ύστατες προσπάθειες για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Πριν από τις νέες απαιτήσεις του Βερολίνου, άλλωστε, όπως ενημέρωσε το Σάββατο την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, είχε υπάρξει απαίτηση του ΔΝΤ για πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 και όχι το 2020, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να μην κλείσει η συμφωνία.
Η κυβέρνηση κάνει πλέον λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια από μέρος των δανειστών, αλλά και από το παλαιό πολιτικό σύστημα», μάλιστα, κάνοντας λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» όπως αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο της χθεσινής «Αυγής».
Στο «σχέδιο αποσταθεροποίησης» εντάσσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, καθώς -έστω και λιγότερο- την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Την Τετάρτη, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, με το θερμόμετρο να αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», καθώς μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι περισσότεροι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, πάντως ,παρατηρείται κινητικότητα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κρίσιμες είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα πλεονάσματα, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 21-23 Απριλίου και σε έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου.
Ενδιαφέρον εμφανίζει και η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η κριτική για την καθυστέρηση που υπάρχει στη συμφωνία.
Πηγή: Real.gr