Eνα όργιο αυθαιρεσιών κατέγραψαν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος που πραγματοποίησαν αυτοψία σε τέσσερις από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Μυκόνου, τις προηγούμενες ημέρες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών βρέθηκαν σε Ορνό, Φτελιά, Ψαρρού και Πάνορμο, εκεί όπου λειτουργούν πολυτελείς τουριστικές επιχειρήσεις με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάθε θερινή περίοδο.
Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ, Θ. ΣΩΤΗΡΗ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τα όσα καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων. Τα πρόστιμα αυτά αποτελούν την πρώτη προσπάθεια να ελεγχθεί το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί στο νησί, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Όπως αναφέρουν πηγές στη Realnews, τουλάχιστον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στην Μύκονο λειτουργεί ένα «βαθύ κράτος», το οποίο, αξιοποιώντας ακόμη και «μαύρα» κεφάλαια από εγκληματικές δραστηριότητες, παραβιάζει συστηματικά την εθνική νομοθεσία και δεν διστάζει να απειλεί και να επιτίθεται εναντίον όποιου αντιδρά. Ολα αυτά γίνονται υπό την ύποπτη ανοχή των τοπικών παραγόντων και των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι στην ουσία έχουν επιτρέψει τη δημιουργία φρικωδών κατασκευών από επιχειρήσεις εστίασης και ιδιωτικές βίλες.
Στον Πάνορμο, οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέγραψαν τρεις κατηγορίες παραβάσεων. Η πρώτη αφορά στην καταπάτηση του αιγιαλού. Η παραλία έχει αποκλειστεί από άκρη σε άκρη από μια τεράστια περίφραξη, κατασκευασμένη από μπετόν, σίδερο και ξύλο και οπτικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τον… φράχτη του Εβρου. Η εν λόγω περίφραξη ορθώνεται μπροστά στην αμμουδιά, έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων και, σε κάποια σημεία, το ύψος της αγγίζει τα τρία μέτρα. Το «τείχος του Πανόρμου» είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021, για τον φράχτη, επιβλήθηκαν στην επιχείρηση δύο πρόστιμα, το χρηματικό ύψος των οποίων παραπέμπει σε κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Το ένα πρόστιμο ήταν 473 ευρώ και το άλλο 236 ευρώ!
Το «τείχος του Πανόρμου» απέκτησε τις τωρινές επιβλητικές διαστάσεις του μόνο μετά τις εντατικές παράνομες εργασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Ο λόγος της επέκτασης του φράχτη δεν είναι άλλος από την τέλεση της δεύτερης παράβασης που καταγράφηκε. Η επιχείρηση εστίασης που λειτουργεί εκεί έχει επίσης επεκταθεί σε ολόκληρη την έκταση που βρίσκεται πάνω από την παραλία. Οι υπερβάσεις δόμησης καταγράφονται σε δεκάδες στρέμματα, όπου έχουν «ξεφυτρώσει» οικοδομήματα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται κυρίως για κατασκευές που φαίνεται να λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης της επιχείρησης και φιλοξενίας του προσωπικού.
Η τρίτη παρανομία στον Πάνορμο αφορά στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Η ακτή έχει χαρακτηριστεί ως «καφέ ζώνη» από Προεδρικό Διάταγμα του 2005. Πάνω από την παραλία υπάρχει προστατευόμενος υγρότοπος, ο οποίος περιλαμβάνει ρέμα, που εκβάλλει στη θάλασσα. Η πρόσφατη αυτοψία διαπίστωσε πως η εκβολή του ρέματος στη θάλασσα έχει αποκλειστεί με επιχωματώσεις. Παράλληλα, εντοπίστηκαν απολήξεις από τον βιολογικό καθαρισμό των επιχειρήσεων προς το ίδιο ρέμα.
«Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία από τις επιχειρήσεις σε Πάνορμο, Ορνό, Φτελιά και Ψαρρού που να μην έχει παρανομήσει. Σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα, υπάρχουν καταπατήσεις αιγιαλού, υπερβάσεις δόμησης και παραβάσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών. Ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις, είτε πρόκειται για απλές ξύλινες κατασκευές και κοντέινερ, είτε για μόνιμες κατασκευές με μπετόν ή ακόμα και για… ελικοδρόμια, όπως είδαμε στη Φτελιά. Αν δεν υπάρχει άδεια, είναι όλα αυθαίρετα», λένε στην «R» υπηρεσιακοί παράγοντες που διενέργησαν τους ελέγχους. «Πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία της επιβολής των προστίμων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τέσσερις παραλίες. Οι υπηρεσίες μας συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τις οικοδομικές άδειες, τις υπαγωγές στους νόμους των αυθαιρέτων, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ή πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια», εξηγούν από την πλευρά τους αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πηγές από το νησί αναφέρουν ότι τα τελικά πρόστιμα μπορεί να ανέλθουν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για την περίπτωση του Πανόρμου εκτιμάται ότι το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 10,3 εκατ. ευρώ. «Το τελικό ποσό θα καθοριστεί μόλις συμψηφιστούν τα πρόστιμα παράνομης ανέγερσης, διατήρησης, αναστολής λειτουργίας και κατεδάφισης», προσθέτουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Οι βίλες
Ωστόσο, οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν άμεσα στις μεγάλες παράκτιες επιχειρήσεις εστίασης της Μυκόνου αποτελούν μόνο την αρχή.
Πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επιχειρήσουν να σαρώσουν τις πολυτελείς βίλες που έχουν χτιστεί στο νησί την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι ογκωδέστατες ιδιωτικές κατοικίες αποτελούν πλέον τη ναυαρχίδα της σύγχρονης παρανομίας στη Μύκονο. «Το νέο τζετ σετ δεν προτιμά τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα. Θέλει την άνεση που προσφέρουν οι βίλες. Εκεί γίνονται πλέον τα μεγάλα πάρτι, όπου επιτρέπονται τα πάντα.
Εκεί για να μπεις μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις ακόμα και 500 ευρώ. Εκεί κατευθύνονται και τα βαν με τα φιμέ τζάμια που έχουν κατακλύσει το νησί, μεταφέροντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Από ναρκωτικά και σεξεργάτες, μέχρι… άγρια ζώα», λέει στην «R» παλαιός επιχειρηματίας της Μυκόνου.
Έτσι, για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, την τελευταία οκταετία στη Μύκονο φαίνεται να έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα στη σύγχρονη Ελλάδα από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Βεβαίως, αυτή τη φορά, οι κατασκευές είτε κινούνται στα όρια της παρανομίας, είτε περιφρονούν πλήρως κάθε κανονισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους αξιωματούχους του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το 2015, οι νέες βίλες που έχουν χτιστεί, μετρώνται σε εκατοντάδες! «Το νησί έχει έκταση 86,1 τ. χλμ. Πλέον έχει υπερκορεστεί οικοδομικά. Θα δούμε πολύ σοβαρά ποιες από τις νέες κατασκευές θα πρέπει να γκρεμιστούν», αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Τα καρτέλ
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εγκληματικά κυκλώματα χρησιμοποιούν νυχτερινά κέντρα και τουριστικές επιχειρήσεις για να ξεπλύνουν τα χρήματά τους. Ως διεθνής τουριστικός προορισμός, η Μύκονος πλέον φαίνεται να προσελκύει τα παράνομα κεφάλαια και τη διεθνή μαφία. Με επίκεντρο συγκεκριμένο υπερπολυτελές εστιατόριο και κλαμπ, οι πηγές αναφέρουν ότι στο νησί έχουν επενδυθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ από το καρτέλ της Σιναλόα, της πολιτείας του Μεξικού, όπου δραστηριοποιούνται οι πιο σκληροί διακινητές ναρκωτικών στον κόσμο. Είτε μέσω Ευρωπαίων αντιπροσώπων, είτε ακόμα και αυτοπροσώπως, εκπρόσωποι της μεξικανικής μαφίας φέρεται πλέον να έχουν σταθερή παρουσία στο νησί. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με εκπροσώπους του ελληνικού υποκόσμου, έστω και… πρώην.
Πραγματικός ιδιοκτήτης ελεγχόμενης επιχείρησης φέρεται να είναι Έλληνας που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων. Ο ίδιος έχει οικοδομήσει και τρεις μεγάλες βίλες στο νησί. Βέβαια, στα χαρτιά, ιδιοκτήτης της επιχείρησής του είναι ένας πρώην μετρ, άλλης ελεγχόμενης επιχείρησης του νησιού.
Η «ομάδα»
Μια συγκεκριμένη ομάδα οικονομικών και θεσμικών παραγόντων της Μυκόνου που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς και βρίσκονται μονίμως στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο της τουριστικής επιχειρηματικότητας του νησιού, έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, που έχουν ξεκινήσει μια πολυεπίπεδη έρευνα για τη διαφθορά στο δημοφιλές θέρετρο. Πρόκειται για ανθρώπους που, σύμφωνα με επιχειρηματίες της Μυκόνου, αλλά και πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώθηκαν μετά το 2018 και πλέον ελέγχουν τα πάντα στο νησί, από τις παράνομες οικοδομικές εργασίες μέχρι και τη λειτουργία των ταμειακών μηχανών των υπερπολυτελών καταστημάτων.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες αστυνομικές πηγές, ήδη έχει καταρτιστεί απόρρητο πληροφοριακό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία των μελών της ομάδας αυτής και περιγράφεται η δράση τους στην κάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά και περιπτώσεις εκβίασης πολιτών και επιχειρηματιών που δεν παρανομούν αλλά υποκύπτουν προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους ή να χτίσουν ένα σπίτι ή μια τουριστική επιχείρηση.
Οι ίδια πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για έναν εργολάβο, μια δικηγόρο, έναν πρώην και έναν εν ενεργεία αστυνομικό, ενώ ελέγχονται για συνεργασία με τα συγκεκριμένα άτομα μέλη της δημοτικής Αρχής και υπάλληλοι ελεγκτικών υπηρεσιών που έχουν έδρα τόσο στη Μύκονο όσο και στην Ερμούπολη και στην Αθήνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά σε έναν αξιωματούχο, ο οποίος υπηρετεί σε άκρως ευαίσθητο γραφείο, και αναφέρεται τόσο από τους ελεγχόμενους όσο και από επιχειρηματίες της Μυκόνου ως «ο υπασπιστής». Παράγοντες του νησιού με τους οποίους επικοινώνησε η «R», αλλά και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν γνώση των πληροφοριών που συγκεντρώνονται για τη δράση του κυκλώματος στο «χρυσό νησί» των Κυκλάδων, υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος αυτός είναι ουσιαστικά «η πλάτη» των ελεγχόμενων και πως επισημοποίησε τον ρόλο τους ως «προστατών» πέρυσι το καλοκαίρι, με προσωπική επίσκεψη και συζητήσεις με οικονομικούς παράγοντες των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Μυκόνου.
Ο αρχαιολόγος
Η αφορμή για να ανοίξουν τα στόματα και να ξεκινήσουν νέοι έλεγχοι δεν ήταν άλλη από τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος είχε εντοπιστεί στις αρχές Μαρτίου αιμόφυρτος στην περιοχή του ΚΑΤ στην Κηφισιά.
«Με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, βγήκε στη δημοσιότητα η δράση της μαφίας που δραστηριοποιείται στη Μύκονο και είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.
«Αποκαλύφθηκε το ζήτημα των συνεχών παραβάσεων της πολεοδομικής υπηρεσίας που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους νόμους νομιμοποίησης ή τακτοποίησης αυθαιρέτων. Δυστυχώς, όταν οι ιδιώτες γνωρίζουν ότι ανά 3-4 χρόνια ψηφίζεται ένας νέος νόμος για τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση των αυθαιρέτων για τριάντα χρόνια, τότε είναι εύκολο για εκείνους να χτίζουν νύχτα και χωρίς καμία άδεια, να πληρώνουν πρόστιμα και να περιμένουν να υπάρξει ο νέος νόμος που θα τους καλύψει», σημειώνει η Δ. Κουτσούμπα.
Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews