Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων σε συνδυασμό με τα «αντίμετρα» αποτελούν τα δύο θέματα στα οποία εστιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος είναι οι όποιες αλλαγές στο αφορολόγητο και στο ασφαλιστικό να πάνε όσο το δυνατόν αργότερα και κυρίως να μην «τρέξουν» ταυτόχρονα (δηλαδή να μην ξεκινήσει η εφαρμογή τους μέσα στον ίδιο χρόνο).
Κεντρικό θέμα συζήτησης στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα είναι το «μείγμα» των υλοποιούμενων μέτρων. Δεδομένη είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ανοίξουν και τα δύο… αγαπημένα του θέματα, δηλαδή το αφορολόγητο και οι συντάξεις.
Το ύψος
Η έκταση των όποιων παρεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η ελληνική πλευρά. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να ρίξει ακόμα περισσότερο τον πήχη από το 2% του ΑΕΠ (δηλαδή τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ) αν είναι δυνατόν στο 1,5% (δηλαδή στα 2,7 δισεκατομμύρια). «Οπλο» στην προσπάθεια αυτή είναι η υπεραπόδοση που καταγράφεται στα έσοδα για το 2016.
Το βάρος από την κυβέρνηση πέφτει στα αντίμετρα που θα ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα που θα καλύπτουν τις όποιες απώλειες στο εισόδημα από τις παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.
Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, ξεκινώντας από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στο επίκεντρο είναι και η μείωση συγκεκριμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ θα μπορούσαν να συζητηθούν και κάποιες άλλες φορολογικές παρεμβάσεις. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως τα μέτρα πρέπει να εστιάζουν στη στήριξη των χαμηλότερων εισοδήματων, με τους δανειστές από την πλευρά τους να επικεντρώνονται στη φορολογία επιχειρήσεων και στα ληξιπρόθεσμα.
Στο μέτωπο του αφορολόγητου η έκταση των παρεμβάσεων συνδέεται άμεσα με το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από τα προληπτικά μέτρα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει ακραία σενάρια. Να σημειωθεί πως για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου εξοικονομείται δημοσιονομικά ένα ποσό κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Στο συνταξιοδοτικό -σε περίπτωση που οι δανειστές επιμένουν στην προσωπική διαφορά- τρία είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση.
Οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν σε βάθος χρόνου (για παράδειγμα να ξεκινήσουν το 2020 και να ξεδιπλώνονται σε τρία έως πέντε έτη), να εξαιρεθούν οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις (για παράδειγμα καθαρά εισοδήματα έως και 1.000 ευρώ) και να υπάρξουν αντισταθμιστικά (π.χ. φοροαπαλλαγές).
Πηγή: Έθνος