Το πρώτο «crash test» για την νέα Κυβέρνηση

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Χθες η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σούλτς ήταν μια πρόγευση. Σήμερα η νέα Κυβέρνηση θα έχει το πρώτο crash test με την λογική των μνημονίων και των υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurorgroup κ. Γκέρουντ Νταϊσελμπλούμ εκπροσωπεί υποτίθεται το συμβούλιο υπουργών της ζώνης του ευρώ. Πρωτίστως όμως μεταφέρει τις εντολές της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωζώνης, της Γερμανίας η οποία όπως ανακοινώθηκε «απουσιάζει» από τον κύκλο των επαφών που θα έχει τις επόμενες μέρες ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο πρόεδρος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας ο κ. Τόμας Βίζερ υπήρξε σκληρός με την Ελλάδα ακόμη και όταν τα μέτρα εφαρμόζονταν ακριβώς όπως τα ανέφερε το ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα που θα ακούσει μια εντελώς αντίθετη ρητορική από τον κ. Βαρουφάκη αναμένεται να δράσει ανάλογα.

Το πόσο εσπευσμένη και εκτός πρωτοκόλλου είναι συνάντηση των δύο αξιωματούχων στην Αθήνα φαίνεται από ένα γεγονός.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα δεν δήλωνε χθες υπεύθυνη για τις δύο παρουσίες στην Αθήνα παρότι και οι δύο ηγούνται δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.

Το ταξίδι του κ. Νταϊσελμλουμ οργανώθηκε από την Ολλανδική πρεσβεία και για τον κ. Βίζερ δεν είχε ενημερώσει κανένας… κανέναν.

Οι δύο ξένοι επίσημοι θα συναντήσουν στην Αθήνα και τον Πρωθυπουργό κάνοντας αρχικά μια βολιδοσκόπιση απόψεων και θέσεων σχετικά με τον ελληνικό πρόγραμμα.

¨Όποιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αν παρουσιάσει τόσο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης είναι βέβαιο ότι θα είναι προσαρμοσμένο στην προεκλογική επιχειρηματολογία του Κυβερνώντος κόμματος.

Θα τους μιλήσει και για το πρόγραμμα γέφυρα χωρίς νέο δάνειο αλλά με χαλάρωση της δημοσιονομικής πίεσης και τροφοδότηση της εσωτερικής οικονομίας.

Σημείο αναφοράς θα είναι η αναδιάρθρωση του πολύ υψηλού χρέους της Ελλάδας εδώ και τώρα και το τέλος της λιτότητας.

Το κούρεμα του χρέους κατά 50% θα περνάει και από το ομόλογα ύψους 27 δις ευρώ που παρακρατά σήμερα η ΕΚΤ και για τα οποία αποδίδει τα κέρδη ανάλογα με την πορεία των μνημονίων.

Σε πιο δημοσιονομικό επίπεδο ο κ. Βαρουφάκης θα αναπτύξει στους συνομιλητές του την λογική του ισοσκελισμένου πρωτογενούς αποτελέσματος παραγράφοντας τους ούτως ή άλλως υπερφιλόδοξους στόχους για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για φέτος 4,5% του ΑΕΠ για το 2016 και 7% του ΑΕΠ το 2020…

Ο κ. Ντάϊσελμπλούμ έσπευσε από χθες να προϊδεάσει για την εντύπωση με την οποία έρχεται στην Αθήνα λέγοντας ότι η εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων θα εκτροχιάσει τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Με άλλα λόγια , η 13η σύνταξη η μη αποδοχή των περικοπών που είχε συμφωνηθεί για το ασφαλιστικό και οι επαναπροσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο είναι αδύνατο να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ο κ. Βίζερ θα υπενθυμίσει με την σειρά του τις υποχρεώσεις που απορρεόυν από το μνημόνιο καθώς είναι ο άτυπος δημοσιονομικός ελεγκτής της Ευρωζώνης.

Και οι δύο τους θα θυμίσουν τις συνέπειες μιας «ανταρσίας» που μπορεί να σημάνει έλλειψη ρευστότητας.

Η ΕΚΤ θα σταματήσει την χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες με αποτεέλεσμα να μην μπορούν να αγοράζουν ούτε και τα έντοκα που θα εκδίδει το δημόσιο, η δόση των 7,2 δις ευρώ δεν θα έρθει ποτέ, τα 9 δις ευρώ του ΔΝΤ επίσης και τα δάνεια θα τρέχουν.

Σίγουρο είναι τέλος ότι και οι δύο θα ζητήσουν από την Ελλάδα να κάνει αίτηση για νέα παράταση του μνημονίου μέχρι να βρεθεί μια λύση.

 

Exit mobile version