Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει την Ευρώπη με μοχλό το χρέος

Με τίτλο «Οι χρηματαγορές της Ευρώπης φοβούνται τις αποδόσεις» η εφημερίδα Die Welt αναλύει την αποτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές συνδέοντας την με την πορεία του Ελληνικού χρηματιστηρίου που οδηγήθηκε σε τεράστιες απώλειες sell-out, αλλά και των ομολόγων που ξεκίνησαν νέο ράλι ανόδου.

O Daniel Eckert, συντάκτης του άρθρου της Die Welt αναφέρεται στην συνέχεια στην επιρροή της κρίσης στις Ευρωπαϊκές αγορές κυρίως αυτές του νότου επισημαίνοντας το φόβο να αναπτυχθούν εκ νέου φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος στην Αθήνα από την περασμένη άνοιξη οι μετοχές έχουν χάσει το 40% της αξίας τους, παρότι η Ελλάδα σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του 2014 ανάπτυξη της τάξης του 0,8% που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη.

Οι πρόωρες εκλογές όμως θέτουν αυτή την επιτυχία σε κίνδυνο ανησυχώντας τους επενδυτές σε μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης του οποίου έχει ήδη απειλήσει με τερματισμό της συμφωνίας με τους δανειστές. Κάτι τέτοιο αναφέρει στην συνέχεια θα έφερνε το θέμα απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων με όλες τις συνέπειες που θα είχε στην αύξηση της ανησυχίας των αγορών. Ο Chief Economist της Berenberg Bank, Holder Shmielding, προέβλεψε μάλιστα στην Die Welt κλιμάκωση της πτώσης του ΧΑ.

Στην συνέχεια ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται στους φόβους για μια νέα μεγάλη περίοδο ύφεσης υπογραμμίζοντας της δήλωση του Νίκου Οικονομίδη, καθηγητή στο Stern Business School της Νέας Υόρκης, στο Bloomberg στην οποία αναφέρει ότι «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει την Ευρώπη με μοχλό το χρέος» και υπόσχεται αυξήσεις μισθών και συντάξεων «κάτι που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί μέσα στη ζώνη του Ευρώ».

Κάνοντας μια ενδελεχή ανάλυση της πορείας των ελληνικών ομόλογων καθώς και αυτών των χωρών του νότου ο συντάκτης του άρθρου προτείνει στους αναγνώστες επενδυτές «διαφυγή στα Γερμανικά ομόλογα» τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κατάφεραν να «διασωθούν» από την Ελληνική κρίση.

Ολοκληρώνοντας το άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου τα γνωστά CDS αυξάνονται ξανά για τις χώρες του νότου τη στιγμή που και η Ιταλία βρίσκεται υπό στενό έλεγχο.

Exit mobile version