Ανοίγει ο δρόμος για την εκ νέου διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με νέο νομικό καθεστώς και υπό την σκέπη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
«Λευκός καπνός» στη διάσκεψη των προέδρων – Το νέο ΕΣΡ
Με την νέα του σύνθεση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα διενεργήσει εκ νέου τον διαγωνισμό για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Υπό την προεδρία του Αθανάσιου Κουτρομάνου, με αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και μέλη την Πόπη Διαμαντάκου, τον Βασίλη Καραποστόλη, τον Νίκο Κιάο, τον Γιώργο Πλειό, την Λίλιαν Μήτρου, την Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Σαρειδάκη, η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να αποφασίσει το πώς και το πόσες θα είναι οι άδειες που θα διανεμηθούν.
Ο Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι περισσότερες από τέσσερις οι άδειες που θα δοθούν. «Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεστε να είναι κατά τι αυξημένο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.
Το παρασκήνιο και οι ελιγμοί
Η χθεσινή –έκτη στον αριθμό- συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήταν η καταλυτική για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Μετά από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις των τελευταίων ημερών όλα τα κόμματα προσήλθαν στη συνεδρίαση δείχνοντας ότι υπάρχει διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης για την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής που είναι εκ του Συντάγματος επιφορτισμένη με την διαχείριση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη. Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια» και ότι τώρα «ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι χρειάζεται διακομματική στήριξη στο έργο του ΕΣΡ, προκειμένου «η Ελλάδα να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας».
Για μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης έκαναν λόγο στην Νέα Δημοκρατία μετά την συγκρότηση του ΕΣΡ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις εξελίξεις θεωρώντας ότι η δική του επιμονή ήταν καταλυτική προκειμένου να υποχρεώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ήττα στην Βουλή, τονίζοντας πως το κόμμα ήταν σταθερά υπέρ πραγματικά ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών, που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους.
Στη ΝΔ θύμιζαν εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία ανεξάρτητη αρχή, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεών τους και κάνουν λόγο για αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία και απέτρεψε το επιχειρούμενο «μιντιακό» πραξικόπημα.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά οδήγησε την κυβέρνηση στον μονόδρομο της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να ανοίξει ο δρόμος για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η κυβέρνηση, μετά την σθεναρή αντίδραση της ΝΔ στις προτάσεις της για τα πρόσωπα που θα συγκροτούσαν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τελικά συναίνεσε και υπερψήφισε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, θετική ψήφο έδωσαν 20 μέλη (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι), ενώ 4 δήλωσαν «παρών» (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων).
Πηγή: Real.gr