Το παρασκήνιο με την «ρουκέτα» Μουζάλα για παραίτηση λόγω προσφυγικού

Του Ηλία Μπενέκου

Λήξαν θεωρείται για το Μαξίμου το ζήτημα που προέκυψε με τον υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος υπό την πίεση της κριτικής που δέχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έφθασε σε σημείο να προειδοποιήσει ακόμη και με παραίτηση.

Ακόμη όμως και αν το ζήτημα έκλεισε – προς ώρας – ωστόσο τα σφοδρά που πυρά της ομάδας των «53» που κατά βάση είχαν ως στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και προσωπικά στους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού, ήταν εκείνη που έδωσε τον τόνο στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, στην Κουμουνδούρου, παρουσία του πρωθυπουργού.

Για τους γνωρίζοντες, το κλίμα που το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος πάντως και τη γκρίνια που υπάρχει παρασκηνιακά για την πολιτική διαχείριση του προσφυγικού, κυρίως από τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η χθεσινή ένταση στην Πολιτική Γραμματεία, σίγουρα δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Στην πραγματικότητα το προσφυγικό αποτέλεσε το «πεδίο» προκειμένου να εκφραστούν οι διαμαρτυρίες που εκφράζονται συνολικότερα στο παρασκήνιο, από στελέχη των «53», ότι αγνοούνται τα κομματικά όργανα και ότι οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστό κύκλο.



Και μπορεί από την κυβέρνηση να έσπευσαν να κλείσουν το θέμα διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες και επιμένοντας πως «δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού», ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως ήταν τέτοια η ένταση της κριτικής που δέχθηκε ο κ. Μουζάλας – ιδίως σε ότι αφορά το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσής τους – που έφθασε σε σημείο να θέσει εμμέσως πλην σαφώς την παραίτησή του λέγοντας «αν θέλετε παραιτούμαι». Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο ίδιος ξεκαθάρισε προς τους επικριτές του δεν πρόκειται για δική του πολιτική, αλλά συνολικά της κυβέρνησης. «Εγώ την πιστεύω. Αν αλλάξουμε πολιτική θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού» απάντησε χαρακτηριστικά στα πυρά που δέχθηκε από τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Διευκρινίσεις για το θέμα πάντως έδωσε από την πλευρά του και ο κ. Μουζάλας, και με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τη φημολογία περί παραίτησης του υπουργού ενίσχυσε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτείνει τον κ. Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι η διαδικασία προεπιλογής ξεκινά το επόμενο διάστημα, θεωρείται από πολλούς ότι η αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα από το υπουργείο, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση, είναι θέμα χρόνου. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη συνέντευξη Τύπου του υπουργού, όπου θεωρείται σίγουρο ότι θα ρωτηθεί για το θέμα.


Στην «ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, με κύρια μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα» αναφέρεται και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας με έμφαση «στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα οποία όμως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι χρονικοί περιορισμοί παραμονής, αλλά και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Τονίζεται δε η δέσμευση της κυβέρνησης να γίνει κάθε τι δυνατό «ώστε να μην επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες τη χειμερινή περίοδο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», καθώς και «ο χρόνος κράτησης να μην ξεπερνά τους δύο μήνες».

Αισιοδοξία για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά πάντως την πορεία της οικονομίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία εξέπεμψε κλίμα αισιοδοξίας εκτιμώντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης αποδίδει και η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, καθώς και ότι η διαπραγμάτευση για την Τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς εκπλήξεις.

Όπως αναφέρεται εξάλλου, μεταξύ άλλων στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας «με την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων ώστε, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 με ταυτόχρονη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως ορίζει η απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου του 2017».

Κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, καθώς όπως επισημαίνεται «η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016 καθώς για τρίτη χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος». Σύμφωνα με την απόφαση της Γραμματείας «το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version