Το παρασκήνιο της ακύρωσης του Eurogroup

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Στη δυσάρεστη ανακοίνωση προχώρησε το βράδυ της Μ. Τρίτης ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέις μέσω ανάρτησης στο διαδικτυακό τόπο Τwitter.

Είχε προηγηθεί γύρος τηλεφωνικών επαφών του προέδρου του eurogroup με πολλούς υπουργούς οικονομικών και τα κλιμάκια της τρόικας, τα οποία επιστρέφουν στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί.

Ο λόγος για την ακύρωση, είναι πως οι ελληνικές αρχές δεν κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο στα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα που αποφάσισε το Εurogroup του Άμστερνταμ, αλλά ούτε και στα βασικά μέτρα για τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές όλα τα θέματα παρότι είναι 95% κοντά στη ολοκλήρωσή τους, έχουν ακόμα εκκρεμότητες. Το βασικότερο πρόβλημα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα του 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα η παρέμβαση από το φορολογικό.

Τα στελέχη της τρόικας αποχωρούν από την Αθήνα και σύμφωνα με πηγές δεν προτίθενται να επιστρέψουν πριν από το τέλος της περιόδου των εορτών. Αυτό σημαίνει πως αυτό δεν θα συμβεί πριν από τις 10 Μαΐου, καθώς η επόμενη εβδομάδα εκτός από την πρωτομαγιά περιέχει και δύο ολλανδικές αργίες (ολλανδική κυλιόμενη προεδρία του συμβουλίου γαρ).

Το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον πρόεδρο του eurogroup είναι ότι η Αθήνα δεν είναι έτοιμη να δεσμευθεί, δεν παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα, ή μέθοδο που να πληροί τις αρχές που είχε θέσει το eurogroup του Άμστερνταμ.

Ο πρόεδρος του eurogroup είχε την πρόθεση, λένε κύκλοι του περιβάλλοντός του να συγκαλέσει το eurogroup, ακόμα και αν το θέμα των πρόσθετων μέτρων είχε μείνει ανοικτό, ακριβώς για να επιτευχθεί συμφωνία επ’ αυτού εκεί.

Όμως, πληροφορήθηκε ότι αφενός και τα υπόλοιπα θέματα-προϋποθέσεις παρέμειναν ανοικτά, αφετέρου υπήρξε πολιτική παρέμβαση για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων από την Αθήνα, η οποία όμως δεν κατονομάζεται.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι κύκλοι του Μαξίμου διοχέτευαν την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον πρόεδρο Τουσκ, με αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, με στόχο να περιφρουρηθούν οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015.

Πηγές του Συμβουλίου εκφράζουν έκπληξη για την πρωτοβουλία, καθώς οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν πως η τρόικα αποφασίζει για τα δημοσιονομικά και αξιολογεί την επίτευξη των στόχων, το ΔΝΤ έχει άποψη και πρέπει να είναι στο πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει να συμφωνεί και μαζί του και ο στόχος του 2018 είναι 3,5% (πρωτογενές πλεόνασμα).

Καμία συμφωνία δεν λέει ότι η Ελλάδα κρίνει μόνη της την επάρκεια των μέτρων, καμία συμφωνία δεν αποκλείει τα εφεδρικά πρόσθετα μέτρα και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για περιθωριοποίηση του ΔΝΤ – κάθε άλλο.

Επιπλέον, το αίτημα για πρόσθετα μέτρα ήταν αίτημα όλου του eurogroup και όχι μόνο του ΔΝΤ. Το eurogroup, τα κράτη-μέλη δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης (3%) από φόρους θα αποδώσουν και ζητάνε από την Ελλάδα να προγραμματίσει εφεδρικά μέτρα (2%) από δαπάνες.

Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως των στοιχείων της eurostat για τα οποία τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης πιστεύουν πως δεν έχουν την επίπτωση που η Ελλάδα πιστεύει πως θα έχουν στο 2018.

Όσο για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν φτάνει να τη θέλει ο Α.Τσίπρας, πρέπει να τη θέλουν και όλες οι άλλες χώρες. Οι δε άλλες χώρες έχουν κουραστεί από το περσινό καλοκαίρι και αν πάνε σε Σύνοδο το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα.

Πηγή: Real.gr

 

Exit mobile version