To «OK» από τις αγορές αναζητά στο Λονδίνο ο Τσακαλώτος

Την έγκριση των αγορών για τις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων που σχεδιάζονται από το φθινόπωρο θα αναζητήσει σήμερα και αύριο στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα τεχνικά θέματα (πότε και πως θα γίνονται οι εκδόσεις) ψάχνει ήδη ο σύμβουλος του δημοσίου η Γαλλική Rothchild. Ο ρόλος του κ. Τσακαλώτου είναι να πείσει του θεσμικούς επενδυτές ότι δεν θα έχουμε άλλο δράμα σαν αυτό του 2015 για την Ελλάδ .

Γι αυτό βρίσκεται στην Βρετανική Πρωτεύουσα για να υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο με επιτυχία σπάζοντας την κακή παράδοση των δύο αποτυχημένων προηγούμενων μνημονίων και θα πετύχει την ελάφρυνση του χρέους που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι από το 2012.

Ως γνωστό πολλοί από τους θεσμικούς επενδυτές (PNB Paribas, HSBC, Citigroup, SoGen), κάποιοι από τους οποίους συμμετέχουν και ως βασικοί διαπραγματευτές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων ( ΗΔΑΤ ) έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση του Eurogroup θεωρώντας ότι δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν και για την ανάγκη τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα.

Το πιο δύσκολο σημείο στις παρουσιάσεις που θα κάνει ο υπουργός οικονομικών θα είναι να υποστηρίξει την συμφωνία της 15ης Ιουνίου δεν έδωσε μεν καθαρή λύση αλλά αποτελεί το προοίμιο μια «καθαρής λύσης» αφού επιτέλους το Eurogroup δεσμεύτηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ΔΝΤ ότι θα βρεί λύση για το χρέος.

Το βασικό του όπλο που δεν θέλει να χρησιμοποιήσει εντός Ελλάδας για πολιτικούς λόγους είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ξεκρέμαστη μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος στα μέσα του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή με χρηματοδότηση 9 δις ευρώ που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και τα μέσα του 2019 . Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η έκθεση της ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διέρρευσε μια ημέρα πριν φύγει ο κ . Τσακαλώτος για το Λονδίνο.

Τα πιο τεχνικά από τα επιχειρήματα του έλληνα υπουργού στους διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων είναι τρία:

– Το χρέος της Ελλάδας είναι το υψηλότερο εντός της Ευρωζώνης και αναμένεται να φτάσει στο 176,5% του ΑΕΠ αλλά με τα τα μέτρα ελάφρυνσης που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι το 2018 θα μειωθεί στο 91,5% του ΑΕΠ το 2060.

– Το 80% του χρέους είναι εκτός αγοράς και μόνο το 15% του χρέους είναι σήμερα διαπραγματεύσιμο . Το ευρωπαϊκό χρέος θα αποπληρώνεται σε εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% για το οποίο υπάρχει δέσμευση για ένα μηχανισμό σταθεροποίησης σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε περιόδους κρίσης και ανόδου των επιτοκίων.

– Τα ελληνικά ομόλογα που θα εκδοθούν θα έχουν σαφώς υψηλότερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα ομόλογα που θα διαπραγματεύονται εντός Ευρωζώνης και τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια θα έχουν παρόντες και τους δανειστές της Ελλάδας που θα εγγυηθούν την κάθε απόκλιση.

Τέλος, επιχείρημα του έλληνα υπουργού θα είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα , μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της τα προηγούμενα χρόνια έχει πια προοπτική ανόδου με πρόβλεψη για θετική ανάπτυξη τουλάχιστον για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Τούτο διότι έχουν ήδη διευθετηθεί τα μεγάλα προβλήματα του προϋπολογισμού όπως οι ισορροπίες στο φορολογικό σύστημα και το ασφαλιστικό σύστημα ενώ πλέον η Ελλάδα με την εποπτεία των εταίρων μας θα εκπονήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αξιοποίησης κινητής και κυρίως ακίνητης περιουσίας.


Exit mobile version