Πρόγραμμα 4μήνου είναι επί της ουσίας το νέο 3ετές Μνημόνιο. Συνολικά, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 223 δράσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα έως και τη λήξη του (2018), αλλά από αυτές το 56% ή οι 127 θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2015.
Επί της ουσίας, το νέο Μνημόνιο είναι το πιο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα από τα τρία Μνημόνια που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους επίσημους δανειστές της, καθώς οι 178 δράσεις ή σχεδόν το 80% των μέτρων θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ή σε διάστημα 10 μηνών.
Είναι σαφές ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο, ενώ με το καλημέρα θα «πέσει» στα βαθιά, αφού μόνο τον Οκτώβριο οι ενέργειες που θα πρέπει να φέρει εις πέρας είναι 51.
Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δράσεων, οι 25 αφορούν την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ακολουθούν τα μέτρα για τις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις (22) και οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα (21).
Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να γίνουν φέτος, καθώς αποτελούν παρεμβάσεις που θα αρχίσουν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια και δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτριβής.
Το 2015 και το 2016 θα πρέπει επίσης να υλοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών στις αγορές προϊόντων και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το 30% των 223 δράσεων χαρακτηρίζεται στο νέο Μνημόνιο ως «βασικό παραδοτέο» («key deliverable»).
Κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία μέτρα θα είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων.
Το κρίσιμο ερώτημα -που θα απαντηθεί στους επόμενους μήνες- είναι κατά πόσο μπορεί η ελληνική διοίκηση και οι ελληνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεδομένης και της αρνητικής έως τώρα εμπειρίας.
Πηγή: Καθημερινή