«Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής και μας αφορά όλες και όλους. #InternationalWomensDay», αναφέρει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία δεν είναι μόνο αυτός για την εργασιακή ασφάλεια αλλά και για την κατάργηση των διακρίσεων του αυταρχισμού και της βίας της πατριαρχίας, αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επίσημη ιστοσελίδα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Στο κείμενο που συνοδεύει την ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τονίζεται: «Σε όλον το κόσμο οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτική, αλλά και στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία δεν είναι μόνο αυτός για την εργασιακή ασφάλεια αλλά και για την κατάργηση των διακρίσεων του αυταρχισμού, της βίας και της πατριαρχίας.
Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η αναγνώριση δικαιωμάτων μέσω της ψήφισης νόμου ένταξης στην έννομη τάξη μας της Διεθνούς Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η στήριξη και επέκταση των δομών προστασίας και συμβουλευτικής για θύματα έμφυλης βίας, η αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, η στήριξη της οικογένειας και η άδεια μητρότητας 6 μηνών που θεσμοθετήσαμε, στοχεύουν στην άμβλυνση αυτών των διακρίσεων.
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Παγκόσμια Ημέρα Φεμινιστικής Κινητοποίησης, μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής και μας αφορά όλες και όλους».
Στην ανάρτηση του πρωθυπουργού επίσης συμπεριλαμβάνεται ένα βίντεο στο πλαίσιο των σπότς, «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» που στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση.
Στο συγκεκριμένο βίντεο δεν θα μπορούσαν παρά να πρωταγωνιστήσουν γυναίκες και η καθεμία από τη θέση της περιγράφει τα θετικά στην κατεύθυνση της ισότητας των δυο φύλων. Μια γιαγιά, μια δημόσιος υπάλληλος, μια εκπαιδευτικός και μια ιδιωτική υπάλληλος παραθέτουν τις απόψεις τους για αυτή τη μέρα.
Για την γιαγιά Ντίνα Συκουτρή-Ανδρειωμένου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν προσφέρεται για λουλούδια αλλά για αγώνα. Από τη πλευρά της η Βάσω Χριστοδούλου σημειώνει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι των εργασιακών ζητημάτων και των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά και της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια.
Η Έλλη Μπούκη, στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών τονίζει τη σημασία του γεγονότος ότι αποτελεί νόμο του κράτους η Διεθνής Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώ τονίζεται και η ενίσχυση των δομών για τις γυναίκες. Το ρατσισμό και το σεξισμό υπογραμμίζει στο δικό της μήνυμα η μετανάστρια Μαρί Κανάμα.
«Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών» αναφέρει λεζάντα στο βίντεο.
«Κατοχυρώσαμε την άδεια μητρότητας σε 3,5 μήνες αμέσως μετά τη λοχεία και για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς/ Κατοχυρώσαμε την εξάμηνη καθαρή άδεια μητρότητας χωρίς συμψηφισμό με την άδεια λοχείας, προστατεύοντας και τις παρένθετες μητέρες», σημειώνεται στο βίντεο.
«Αυξήσαμε από 79.000 σε 127.000 τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Καθιερώσαμε τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση των νηπίων ηλικίας 4 ετών», σημειώνεται επίσης στο βίντεο.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται η αύξηση των επιδομάτων των παιδιών από 800.000 δικαιούχους οικογένειες σε 900.000, και από τα 650 εκατομμύρια στα 980 εκατομμύρια.
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφέρεται επίσης η προώθηση με σχετική εγκύκλιο της απάλειψης της χρήσης σεξιστικού λόγου στα δημόσια έγγραφα.
Πηγή: ΑΜΠΕ