Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του δείπνου των «28»

Αποστολή στο Σάλτσμπουρκ, Θάνος Αθανασίου

To μεταναστευτικό ζήτημα, που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2018 στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου λόγω Ζήχοφερ και Σαλβίνι, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του δείπνου των «28» στο Σάλτσμπουργκ με μια όμως σημαντική διαφορά.

Οι μάσκες έχουν πέσει. Και τις έχει ρίξει ο άνθρωπος που κάποτε πολλοί κατηγορούσαν πως «θάβει» την υπόθεση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων: ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου προειδοποίησε ότι:

  • κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με το μεταναστευτικό,
  • υπάρχουν ορισμένοι ανάμεσα στους «28» που δεν θέλουν να λύσουν το θέμα αλλά να το έχουν για να το εκμεταλλεύονται πολιτικά.

Και τα στοιχεία συμφωνούν με την οπτική Τουσκ. Οι ροές έχουν μειωθεί σε επίπεδα πριν από αυτά του 2015. Έχουν πέσει δηλαδή κατά 92%. Επιπλέον ενώ οι επιστροφές παράνομων μεταναστών ήταν μόλις 28.000 το 2016, σήμερα δύο χρόνια μετά έχουν φτάσει τις 280.000. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο της ΕΕ, για συνεργασία με τρίτες χώρες και προστασία των συνόρων δουλεύει.

Στην πράξη ο Τουσκ προτρέπει τους «28» να αφήσουν τις ρητορείες και να κάνουν πράξει τα όσα έχουν ήδη συμφωνήσει: ακτοφυλακή, συνοριοφυλακή, ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, επενδύσεις στην Αφρική, πλατφόρμες αποβίβασης κτλ.

Ο Τουσκ όμως έχει διαγνώσει ότι για κάποιους το μεταναστευτικό είναι ένα εύκολο θέμα, ενδείκνυται για μεγάλα λόγια και χτυπάει κατευθείαν στα πιο βαθιά ένστικτα των Ευρωπαίων. Η αλήθεια είναι ότι τα 2 εκατομμύρια που έφτασαν το 2015, η εικόνα του ανήμπορου συνοριοφύλακα με τα ανοιχτά χέρια στην Αυστρία, και γενικώς το χάος των πρώτων ημερών έχει δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν θα σβήσουν έτσι εύκολα. Όμως από το 2015 και κυρίως με τη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Οι φωνές ενάντια στη κοινή συνοριοφυλακή και την ενισχυμένη εντολή της Frontex, όπως για παράδειγμα από τον Ορμπαν (που δήλωσε ότι δεν πρέπει «οι Βρυξέλλες» να παίρνουν την ευθύνη της φύλαξης από τα Κράτη Μέλη), αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού.

Τρίτες δυνάμεις που σκοπό έχουν να αποδυναμώσουν τη ΕΕ έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης με ψευδείς ειδήσεις με αντικείμενο υποτιθέμενους μετανάστες.

Όλα αυτά είναι ένα πολύ εύκολο θέμα για τους λαϊκιστές που όμως, όπως αποδεικνύεται στην Ιταλία, δεν έχουν καμία πραγματική ιδέα για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα.

Σε αυτό το δείπνο, που όπως συνηθίζεται, είναι μια αφορμή είτε για συλλογική ψυχοθεραπεία των ηγετών, είτε για «ατύπο» και άρα χωρίς συμπεράσματα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, πολλές τέτοιες αντιλήψεις επρόκειτο να μπουν στη θέση τους – κρίνοντας από τη διάθεση Τουσκ.

Τώρα σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, που έχει λάβει 1,6 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί 50-60 χιλιάδες άτομα (πάνω από τα μισά που έλαβε η Τουρκία για να διαχειριστεί 3 εκατομμύρια άτομα) και τη στιγμή που χιλιάδες ξενοίκιαστα διαμερίσματα στην επαρχία φέρνουν ένα ανέλπιστο εισόδημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που μετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για οικογένειες μεταναστών, προφανώς το σφάλμα δεν είναι της ΕΕ. Η Κομισιόν γνωρίζει πως θα έπρεπε να είναι η Μόρια και οι λογιστικοί έλεγχοι, για το που διατέθηκαν τα χρήματα, θα συνεχιστούν. Όπως πάντα θα είναι πολυεπίπεδοι και μακροσκελείς. Το δε τελικό τους αποτέλεσμα θα μας γνωστοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, ενώ η Κύπρος, με την Τουρκία να μη συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής, έχει φτάσει πια στα όριά της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, και σε παρέμβασή του στο άτυπο δείπνο εργασίας των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Σάλτσμπουργκ, ο Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι το μεταναστευτικό «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και πάντοτε στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε στους ομολόγους του «ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ίδια ώρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα κοινό δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα καλύπτει όλα τα μέρη διεθνούς προστασίας».

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών».

«Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση της τάξης του 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2016», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητας της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου».

Εξήγησε ακόμα ότι με την Τουρκία να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι εταίροι κατέληξαν τον Ιούνιο του 2018.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε:

1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική αλλά είναι μόνο μια πτυχή της απαραίτητης προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες.

2. Επισήμανε την ανάγκη σύστασης το συντομότερο δυνατό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

3. Επισήμανε την ανάγκη αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος ασύλου εντός του 2018, σε μια κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν μεταξύ άλλων χωρών η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

4. Τόνισε πως το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών. Τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Παράλληλα τόνισε πως οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ιντλίμπ οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των ροών.


Πηγή: Real.gr

Exit mobile version