Quantcast
Το κοινωνικό κράτος στο απόσπασμα - enikonomia.gr
share

Το κοινωνικό κράτος στο απόσπασμα

δημοσιεύτηκε:

Δραστική μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (21,9%), των αποδοχών τους (30%) και επέλαση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων είναι τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οι επιπτώσεις από την… επταετία των μνημονίων είναι ιδιαίτερα εμφανείς στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Δύσκολα αναστρέψιμη η κατάσταση σήμερα, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Ειδικότερα ραγδαία και σε συμπυκνωμένο χρόνο η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων κατά 30%, κατακόρυφη μείωση προσωπικού κατά 221.324 εργαζόμενους και θεσμικές παρεμβάσεις που συνέτειναν τον περιορισμό του Δημοσίου πλήττοντας ιδιαίτερα το κράτος πρόνοιας, καταγράφονται στην αναλυτική μελέτη.

Η αρχή του τέλους της μονιμότητας στο Δημόσιο φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, έστω και με την μορφή της υπονόμευσής της, ενώ οι παρεμβάσεις που επέφερε ένα πλέγμα μνημονιακών διατάξεων τα τελευταία χρόνια μοιάζει δύσκολο να ανατραπούν ώστε να επιστρέψουν στον δημόσιο τομέα την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η συνολική απασχόληση στο Δημόσιο μεταξύ 2009 και 2016 μειώθηκε κατά 21,9%, ποσοστό που ισοδυναμεί με την απώλεια 221.324 εργαζομένων.Η αντίστοιχη μείωση στους μόνιμους υπαλλήλους καταγράφει ποσοστό 18,6% (128.930 εργαζόμενους).

Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών οι μεγαλύτερες μειώσεις τακτικού προσωπικού εντοπίζονται σε κρίσιμους για τον κοινωνικό κράτος τομείς: στην Παιδεία (17.803), στην Υγεία (13.708), στους ΟΤΑ (11.831).

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η Παιδεία και Υγεία παραμένουν οι τομείς με τις μεγαλύτερες μειώσεις σε προσωπικό και κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με την μελέτη στη διάρκεια αυτού του έτους υπήρξαν 2.851 αποχωρήσεις υπαλλήλων εκ των οποίων οι 1.918 στην Παιδεία και οι 326 στην Υγεία.

Όμως οι απώλειες στο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό αναπληρώθηκαν μόλις κατά 15,6% στο πλαίσιο των μνημονιακών περιορισμών στις προσλήψεις.

Αυτός ο χαμηλός βαθμός αναπλήρωσης είναι ιδιαίτερα εμφανής και πάλι στην Παιδεία και στην Υγεία -τα ποσοστά αναπλήρωσης όσων εργαζομένων αποχώρησαν αντιστοιχούν στο 5,6% και στο 13,8%.

Επέλαση της ελαστικής εργασίας

Η «απάντηση» που δόθηκε στην αποχώρηση των υπαλλήλων με καθεστώς μονιμότητας ήταν οι προσλήψεις με ελαστικές (ή έστω ελαστικότερες) μορφές εργασίας.

Εστιάζοντας στην τετραετία 2012-2015 η μελέτη διαπιστώνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων με καθεστώς σταθερής απασχόλησης κατά 62.201 υπαλλήλους και αύξηση των έκτακτων εργαζομένων κατά 14.619 εργαζόμενους.

Μεγάλες μισθολογικές απώλειες

Στο 30% ανέρχεται η συρρίκνωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ 2009-2016 και άρα στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και η πτώση της αγοραστικής δύναμης των υπαλλήλων -με ότι αυτό συνεπάγεται για την ιδιόμορφη ελληνική οικονομία η οποία, σύμφωνα με άλλες μελέτες, «κρατιέται» από τις καταναλωτικές δαπάνες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Οι διάμεσες καθαρές αποδοχές των υπαλλήλων σήμερα είναι της τάξης των 1.000 ευρώ, πέφτοντας από τα 1.200 ευρώ που ήταν το 2009.

Οι σημερινές μέσες αποδοχές καταγράφονται στα 1.043 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.