Το κεράσι «αναδυόμενος αστέρας των ελληνικών φρούτων»

«Ως αναδυόμενος αστέρας των ελληνικών φρούτων»  χαρακτηρίζεται  το κεράσι, ακόμη και σε  περίοδο  οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο επίκουρος  καθηγητής δενδροκομίας του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),  Αθανάσιος Μολασιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι: «το κεράσι  βρίσκεται σε ανοδική τροχιά κι έχει κατορθώσει να κατακτήσει την  πρωτιά σε ό,τι αφορά την αγορά δενδρυλλίων -και φύτευσης-  στην Ελλάδα».  «Πάντως  άλλοι εκτιμούν πως το κεράσι , μεσοπρόθεσμα, θα αποτελεί… βαρόμετρο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Μολασιώτης  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: « η Ελλάδα καταλαμβάνει την 12η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για την παραγωγή κερασιού», διευκρινίζοντας ότι:  «εάν υπήρχε ένα εθνικό σχέδιο με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την καλλιέργεια αυτή, τότε θα είχαμε το success story που όλοι επιθυμούν».

Ο κ. Μολασιώτης  ξεκαθάρισε  ότι: «στο σχέδιο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν και τα μέτρα για τη διατήρηση του εγχώριου γενετικού υλικού (όπως ποικιλίες τραγανά Εδέσσης και μπακιρτζέικα), αλλά και να γίνει σοβαρή προσπάθεια βελτίωσής του με σύγχρονες τεχνολογίες».

«Καθώς σταδιακά γίνεται αντικατάσταση των ελληνικών ποικιλιών με άλλες εισαγόμενες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην έχει το δικό της brand name, που να τη διαφοροποιεί από άλλα ομοειδή προϊόντα στην διεθνή σκακιέρα», προειδοποίησε.

Την δική του άποψη επί του θέματος εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  και ο γεωπόνος τεχνολόγος –αρμόδιος  για θέματα κερασιού, στο Ινστιτούτο Φυλλοβολών Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ, Κωνσταντίνος Καζαντζής,  λέγοντας ότι: «η Ευρώπη καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νωπού κερασιού και η χώρα μας, τα τελευταία δύο χρόνια, κατάφερε τον διπλασιασμό των εξαγωγών της, από 12% της συνολικής παραγωγής σε 30%», υπογράμμισε ο Έλληνας επιστήμονας».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε ότι: «η τροφοδοσία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής αγοράς με μεταποιημένα προϊόντα κερασιού, είναι ένας τομέας που αξίζει να μελετηθεί περισσότερο, δεδομένου ότι είναι μια αγορά που παρουσιάζει έλλειψη διάθεσης, έχει μέλλον και προοπτική, αλλά χρειάζεται σοβαρή κάθετη οργάνωση, από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες κερασιάς έως τις εγκαταστάσεις μεταποίησης, αποθήκευσης, συντήρησης και εμπορίας».

  

 

Exit mobile version