Του Τάσου Δασόπολου
Παρότι πρόκειται για επιστροφή τα 1,2 δις ευρώ από το EFSF/ESM που θα επικυρώσει – μεταξύ άλλων – το σημερινό Euro Working Group είναι τα πρώτα χρήματα που θα πάρει η χώρα μας μετά από ένα χρόνο αναμονής και έξι μήνες διαπραγματεύσεων από δύο διαδοχικές Κυβερνήσεις.
H επιστροφή των χρημάτων αυτών θα επικυρωθεί προς το τέλος της εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF/ESM.
H ταχύτητα με την οποίο υιοθετήθηκε το ελληνικό αίτημα από τον πρόεδρο του Eurogroup κ Γερούντ Ντάισελμπλούμ στέλνοντας άμεσα σχετική επιστολή για την ικανοποίηση του στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας επικυρώνει και μια αλλαγή στάση των εταίρων μας.
Τούτο, σε με νέα ατζέντα διαλόγου για το ελληνικό πρόγραμμα όπου η Ελλάδα έχει την αλλάξει τα υφεσιακά μέτρα με άλλα τα οποία θα προτείνει η ίδια.
Αυτό θα είναι και το δεύτερο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.
Θα εξετάσουν δηλαδή την πορεία ολοκλήρωσης της ελληνικής πρότασης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από διαπραγματεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθούν επτά τομείς παρεμβάσεων που έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα:
1. Τις αλλαγές στην φορολογία. Εκεί θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της για την αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ , την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της ΓΓΔΕ και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
2. Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με περικοπή των πρόωρων συντάξεων στα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ Τράπεζες) και την συνέχιση της ενοποί9ησης των ταμείων.
3. Τις αλλαγές στην σύνταξη και εκτέλεση των προϋπολογισμών με την υιοθέτηση του νέου οργανικού νόμου που θα ελέγχει από κοντά τα έξι υπουργεία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό.
4. Τις αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όπου θα υπάρχει δέσμευση για ολοκλήρωση διαγωνισμών όπως οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του ΑΔΜΗΕ αλλά θα πρέπει να συζητηθεί το μέλλον του προγράμματος για το υπόλοιπο του 2015 και τα επόμενα χρόνια.
5. Τις αλλαγές στην αγορά εργασίας με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε συνεργασία με το ILO και τον ΟΟΣΑ.
6. Τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με βάση τις νέες πρακτικές που υιοθετεί από τον ΟΟΣΑ.
7. Την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την δέσμευση για διατήρηση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Επόμενη Στάση: Εurogroup
Η ολοκλήρωση και έγκριση μιας τέτοιας συμφωνίας από το Eurorgroup θα έχει πολλαπλά οφέλη αφού θα επικυρωθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε πρόγραμμα.
Ακόμη και πριν να ψηφίσει τα μέτρα η Ελλάδα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωομάδας θα μπορούν να εγκρίνουν την εκταμίευση συνολικά 3,7 δις ευρώ από την δόσης των 7,2 δις ευρώ.
Από αυτά τα 1,9 δις ευρώ είναι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και 1,8 δις ευρώ από την τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ.
Λίγο μετά την ψήφιση των μέτρων μπορεί να έχουμε και την αντίδραση της ΕΚΤ η οποία αναμένεται να μεταβάλλει άρδην την στάση της και να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα κάνοντας τα δεκτά ως εγγυήσεις για την παροχής ρευστότητας.
Πλεόν οι τρείς θεσμοί και οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν εξαιρετικά πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να εξασφαλίσει ρευστότητα για να αποπληρώσει στις 6 Απριλίου την δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ αλλά και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 3,8 δις ευρώ που λήγουν τον επόμενο μήνα.