Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να αναρτηθούν τα πρώτα σήματα της μακεδονικής κουζίνας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κεντρικής Μακεδονίας -και όχι μόνο- για να υποδηλώνουν ότι στους χώρους αυτούς μπορεί κάποιος να γευτεί μπακαλιάρο με χόρτα της ελληνικής γης, ιμάμ μπαϊλντί, χοιρινό με λιαστή ντομάτα, μπάτζο και πολλά ακόμη εκλεκτά εδέσματα, όλα τους μαγειρεμένα με πρώτες ύλες από τη μακεδονική γη και με τις πιστοποιημένες συνταγές διακοσίων χρόνων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο μακεδονικό συνταγολόγιο, που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να παντρέψουμε τη γαστρονομία με τον πρωτογενή τομέα» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, με αφορμή την έγκριση, από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, της δημιουργίας “portfolio” για την προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής και των δράσεων προώθησης της μακεδονικής κουζίνας.
Όπως εξήγησε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει προσπάθεια για την πιστοποίηση του φορέα που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε στη συνέχεια εκείνος να πιστοποιεί τους χώρους εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες και ξενοδοχεία) με το σήμα της μακεδονικής κουζίνας. Αυτό θα σημαίνει ότι οι εν λόγω χώροι θα μπορούν να προσφέρουν τα συγκεκριμένα πιάτα, φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα.
«Δεν είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις τη δομή εκείνη που από εκεί και πέρα θα πιστοποιεί τους χώρους εστίασης» είπε και τοποθέτησε χρονικά την ανάρτηση των πρώτων σημάτων της μακεδονικής κουζίνας στο επόμενο εξάμηνο. «Τα σήματα θα δοθούν σε ξενοδοχεία και ταβέρνες στην Κεντρική Μακεδονία. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να πιστοποιηθεί και ένα εστιατόριο σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος και εκτός Ελλάδος, χρησιμοποιώντας προϊόντα και συνταγές της μακεδονικής κουζίνας. Είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που θα δώσει μια προστιθέμενη αξία στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από τους πρεσβευτές της μακεδονικής κουζίνας και αυτοί δεν θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και οι χώροι εστίασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι συνταγές της μακεδονικής κουζίνας ήταν ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης που έχει δημιουργήσει με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας. Προηγήθηκε, άλλωστε, μια μεγάλη έρευνα που διήρκησε τρία χρόνια για την καταγραφή των συνταγών.