Των Παναγή Γαλιατσάτου, Θάνου Αθανασίου
Έπειτα από ένα δραματικό παρασκήνιο και πυρετώδεις διαβουλεύσεις τόσο στο περιθώριο τηςΣυνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όσο και τις ημέρες που προηγήθηκαν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε σε έντονη αποδοκιμασία των νέων προκλητικών ενεργειών τηςΤουρκίαςστην Αμμόχωστο και στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ήταν το «μάξιμουμ» που μπόρεσαν να πετύχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, με δεδομένο ότι πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» -παρά την οργή τους για τις παλινωδίες της Τουρκίας- δεν ήθελαν να συζητήσουν ξανά για το θέμα και ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέμεινε στη θέση της κατά της άμεσης επιβολής κυρώσεων.
Χρειάστηκε η ουσιαστική παρέμβαση της Γαλλίας για να συρθεί το Βερολίνο σε μια σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία, αρχικά μέσω της κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, Ιβ λε Ντριάν και Χάικο Μάας αντίστοιχα, και στη συνέχεια για να αποτυπωθεί η προειδοποίηση αυτή και στα συμπεράσματα.
Το πιο δύσκολο ασφαλώς ήταν να πειστεί η Γερμανία. Παρά την έκπληξη και την οργή που προκάλεσαν στο Βερολίνο οι τελευταίες προκλήσεις της Αγκυρας, οι οποίες τορπίλισαν τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας και εξέθεσαν την καγκελάριο Μέρκελ, η Γερμανία δεν θέλει τη ρήξη με την Τουρκία και δεν θα εγκαταλείψει τις διπλωματικές προσπάθειες ώστε η Τουρκία, πρώτον, να αποκλιμακώσει και, δεύτερον, να επανέλθει σε μια ρότα διαλόγου. Στην Αθήνα, ο Χ. Μάας διαβεβαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια πως η Γερμανία θα καταβάλει προσπάθεια ώστε να αποτρέψει τις έρευνες του «Oruc Reis» σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από το Καστελλόριζο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία από την καγκελαρία. Στον αντίποδα, πάντως, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Αυτό, ωστόσο, θεωρήθηκε -και δικαίως- ότι δίνει το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να συνεχίσει τις προκλήσεις και γι’ αυτό, μετά από παρέμβαση του Μακρόν στην καγκελάριο Μέρκελ, ακολούθησε η κοινή δήλωση Μάας – Λε Ντριάν, που είχε τον χαρακτήρα τελευταίας προειδοποίησης προς την Τουρκία.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews