Νέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα
Το ασφαλιστικό κυριάρχησε στην συνάντηση που είχε στην Λίμα του Περού και στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και ήταν διερευνητική ως προς τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ εστιάζει κυρίως την προσοχή του γιατί συνδέεται άμεσα με την βιωσιμότητα του χρέους.
Εν συνεχεία, Τσακαλώτος-Τόμσεν, αντάλλαξαν απόψεις για το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η τρόικα αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Πολ Τόμσεν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει στις 10 Νοεμβρίου ώστε αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει άμεσα να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Τσακαλώτος, εκτός της συναντήσεως του με τον Πολ Τόμσεν, είχε ραντεβού με την Κάθι Νοβέλι , υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια & το Περιβάλλον και τον Κλάους Ρένγκλινγκ , επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου.
Εν τω μεταξύ, χθες η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη τύπου από την Λίμα του Περού επανέλαβε ότι “το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο, η άποψη μας δεν έχει αλλάξει”. Η ίδια τόνισε πως το Ταμείο θα ήθελε να δει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από την παροχή νέων δανείων. Παράλληλα ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.
Πηγή: real.gr