Το αδιέξοδο στην αξιολόγηση φέρνει μέχρι και Grexit!

Στα άκρα οδηγείται για άλλη μια φορά το ελληνικό πρόγραμμα, αφού λύση που θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν υπάρχει, καθώς η ελληνική πλευρά συνεχίζει να μη συζητά την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων και τους δανειστές να μένουν στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της Πέμπτης.

Ομολογία

Την ίδια ώρα που χάνεται χρόνος με κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα να μείνει «στο ράφι» μέχρι και να ολοκληρωθούν οι εκλογικοί κύκλοι σε Ολλανδία και Γαλλία, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψε χθες σημείωμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με το οποίο μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης. Στο ίδιο σημείωμα ο υπουργός υπόσχεται ότι αν ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όλα τα κλείσουν μέσα σε 10 ημέρες!

Ειδικά για τη διαφορά των 770 εκατ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στον Προϋπολογισμό του 2018 ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύεται εκ των προτέρων για την ανάληψη μέτρων ύψους 550 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια ακριβώς είναι τα μέτρα αυτά. Το επεξηγηματικό σημείωμα αλλά και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών ως γνωστόν κρίθηκαν ως μη επαρκή από τους δανειστές και καταλήξανε στην απόφαση που πήρε μαζί του ο κ. Τσακαλώτος για την άμεση ψήφιση μέτρων ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Αδιέξοδο

Την αίσθηση του αδιεξόδου για το ελληνικό θέμα εκφράζουν και οι Βρυξέλλες. Η Επιτροπή προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, από τη μια οι διαρροές του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του χρέους και από την άλλη οι δημόσιες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πως δεν πρόκειται να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα πέραν του 2018 δεν βοηθούν στην άρση του αδιεξόδου.

Πηγή της ευρωζώνης με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ανέφερε χθες ότι από το Εurogroup της περασμένης Πέμπτης μέχρι και χθες δεν υπήρξαν εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. «Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες και συνεπώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα», τόνιζε η ίδια πηγή.

Οι διαρροές του ΔΝΤ για το χρέος έχουν προκαλέσει δυσφορία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, γι’ αυτό και η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε χθες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος δραματοποίησης της κατάστασης στο ελληνικό ζήτημα. Περιμένουμε τη δημοσιοποίηση του κειμένου του ΔΝΤ, τόνισε, προσθέτοντας ότι με την υιοθέτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ΕΜΣ την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους. «Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος μετά τις αποφάσεις του Εurogroup του Μαΐου και του Δεκεμβρίου (βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δέσμευση για μεσοπρόθεσμα αν κριθεί αναγκαίο το 2018) υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Exit mobile version