Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και στα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«O Aλέξης Τσίπρας σπάει το ευρωπαϊκό μέτωπο του φυσικού αερίου, ανοίγοντας τον δρόμο στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ρωσο-τουρκικό αγωγό, μετά το στοπ στο σχέδιο South Stream» γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Iλ Σόλε 24 Όρε.
«Είναι, ακριβώς, ένα από τα κύρια αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες στο Κρεμλίνο» συμπληρώνει η εφημερίδα.
Το ιταλικό ειδησεογραφικό προακτορείο Ανσα αναφέρει, ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «δεν υπήρξε κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από μέρους των Αθηνών, αλλά η Μόσχα έδειξε διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει μεγάλα, κοινά σχέδια, και να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν γίνονται, επίσης, εξαιρέσεις σε ότι αφορά το εμπάργκο των τροφίμων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα για ελληνο-ρωσικές κοινοπραξίες στον γεωργικό τομέα».
Ο αναλυτής, δε, της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Νικόλα Λομπαρντότσι, υποστηρίζει: «η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, από την στιγμή που ένας ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται στη Μόσχα και λέει, ουσιαστικά, ότι είναι ώρα να σταματήσουν οι κυρώσεις. Αποτελεί κίνηση βασικής σημασίας. Και ο Πούτιν ανταπέδωσε, διότι έκανε κάποιες υποσχέσεις οι οποίες δεν θεωρούνται, από τυπικής απόψεως, βοήθειες, αλλά μπορεί να είναι κάτι το πολύ πιο σημαντικό: μια νέα ώθηση στην άλλοτε ασήμαντη ελληνο-ρωσική συνεργασία, με βασικό ρόλο της Αθήνας στη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου και με πιθανή σύντομη κατάργηση των ρωσικών “αντικυρώσεων”».
«Ο Πούτιν τείνει χείρα συνεργασίας, τα δάνεια στην Ελλάδα είναι εφικτά» εκτιμά το ιταλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24. Αναφέρει, παράλληλα, ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, και ότι ο Πούτιν φάνηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «το 2016 θα είναι το έτος Ελλάδας και Ρωσίας».
Ο αναλυτής της εφημερίδας Λα Στάμπα, τέλος, Αντρέα Τορνιέλλι, αναφέρεται στην κοινή, ορθόδοξη χριστιανική παράδοση των δύο χωρών, υποστηρίζει ότι «μετά το τέλος του κομμουνισμού, η χριστιανική πίστη αποτελεί και πάλι ένα ενωτικό στοιχείο» και υπενθυμίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, θέλησε να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έχει καταδικάσει επανειλημμένα, με μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, την ειδωλολατρία των χρημάτων και την απεριόριστη ισχύ των αγορών».
Πηγή: ΑΠΕ