Τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι: Ποιες αλλαγές έρχονται στις διατάξεις της Σύμβασης

υπουργός

Για το σχέδιο νόμου που αφορά στη σημειακή τροποποίηση διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ) ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Συζητάμε, σήμερα, στην Επιτροπή τη σημειακή τροποποίηση διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ).

Στόχος της τροποποίησης είναι να προβλεφθούν, στο σώμα της Σύμβασης, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο Παραχωρησιούχος θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί και, ταυτόχρονα, να εξασφαλιστεί ότι το Δημόσιο θα εισπράττει κάθε φορά μέρος της ωφέλειας από την αναχρηματοδότηση αυτή.

Θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή είναι ασφαλής για το Δημόσιο, διότι τοποθετείται χρονικά σε καίριο σημείο, δηλαδή μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των θεμελιωδών υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου, και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού τμήματος της σύμβασης και την παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία, για χρήση από τους πολίτες.

Πρόσθετος παράγοντας είναι το γεγονός ότι λόγω της παλαιότητας της σύμβασης παραχώρησης, από το 2007, και της τροποποίησής της, από το 2013, δεν υπήρξε στη σύμβαση πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίον θα ήταν ορθό – και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη – να υλοποιηθεί τυχόν αναχρηματοδότηση του Παραχωρησιούχου.

Αυτό δημιουργούσε σε βάρος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου ΑΕ μια κατάσταση άνισης μεταχείρισης, διότι – πλέον – στις συμβάσεις παραχώρησης η αναχρηματοδότηση προβλέπεται ως συμβατικός όρος και ως συμβατικό δικαίωμα του εκάστοτε παραχωρησιούχου, υπηρετώντας την έννοια ότι είναι εύλογη προσδοκία κάθε χρηματοδοτούμενου αναδόχου του Δημοσίου από τρίτους δανειστές να αναμοχλεύει και να τροποποιεί τις εν γένει χρηματοδοτικές του συμφωνίες, με σκοπό να επιτυγχάνει ευνοϊκότερους χρηματοδοτικούς όρους.

Απαράβατος όρος – φυσικά – είναι η μη χειροτέρευση της θέσης του Δημοσίου, συνεπεία της πράξης αναχρηματοδότησης.

Με βάση τις εκθέσεις ειδικών νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου, διαπιστώσαμε ότι, εφόσον ο παραχωρησιούχος αναχρηματοδοτηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, προκύπτει όφελος από την αναχρηματοδότηση, το ήμισυ του οποίου, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που εισάγουμε, θα το εισπράξει το Δημόσιο » τόνισε.

Για τα συμφέροντα του Δημοσίου

«Έτσι επιλέξαμε να ακολουθήσουμε την πλέον ασφαλή – για τα συμφέροντα του Δημοσίου – διαδικασία:

Με την επιλεγείσα διαδικασία εξασφαλίσαμε ότι η Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης:

· η πρόβλεψη της δωρεάν διέλευσης των ΑμεΑ από τους σταθμούς διοδίων, καθώς και

· η επέκταση των αυτοματοποιημένων μηχανών πληρωμής και στους μετωπικούς σταθμούς, που ούτως ή άλλως είχε εφαρμοστεί – προ πολλού – στην πράξη »

Exit mobile version