Ένα βιβλίο που αποτυπώνει το πάθος του συγγραφέα για την Ελλάδα , την Ίμβρο και την Τένεδο από τα έγγραφα και τις σημειώσεις του τελευταίου Έλληνα έπαρχου Ιωάννη Παπουτσιδάκι. Μια ηρωική μορφή του μικρασιατικού ελληνισμού, αυτόπτη μάρτυρα του δράματος της παράδοσης των δύο νησιών στους Τούρκους, ως αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της δραματικής συρρίκνωσης του Ελληνισμού με τη συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Σηφουνάκης εκτός από επιστήμονας, πνευματικός άνθρωπος και πολιτικός, με την επεξεργασία του αρχείου Παπουτσιδάκι αποδεικνύεται και δόκιμος ιστορικός ερευνητής, με πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού.
Το βιβλίο του Ίμβρος – Τένεδος πρωτοεκδόθηκε το 1996 και φωτίζει την ιστορική μοίρα του νομού της Λέσβου πέρα από τα σημερινά του όρια – συμπεριλαμβάνοντας την Ίμβρο και την Τένεδο – και έτσι παίρνει χαρακτήρα πολιτικού ντοκουμέντου εθνικών διαστάσεων.
Ντοκουμέντα- έγγραφα και τηλεγραφήματα -εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό, περιεκτικές πολιτικές αναλύσεις και η απομαγνητοφώνηση μιας εντυπωσιακής συνομιλίας του Νίκου Σηφουνάκη με κατοίκους του χωριού Αγριάδα της Ίμβρου, συνθέτουν ένα βιβλίο που θα ενταχθεί στην ιστοριογραφία μιας περιόδου για την οποία ακόμη υπάρχουν κενά όχι μόνο στους μελετητές, αλλά και στο συλλογικό υποσυνείδητο του ελληνισμού.
Την Κυριακή με τη Realnews.