Την άμεση κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα ζητούν οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού Κυκλάδων

Η ανάγκη άμεσης κατάρτισης εθνικού σχεδίου για τη νησιωτικότητα και η θέσπιση κινήτρων και μέτρων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών νησιών υπογραμμίζεται στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε στο 9ο συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Τζιά.

Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και τους πολίτες των Κυκλάδων, όπως αναφέρονται στο ψήφισμα, που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΣΕΕ, είναι η επαναφορά του καθεστώτος μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών και το κόστος της, ο κλάδος υγείας και η διευκόλυνση των συναλλαγών με την κεντρική διοίκηση και οι περαιτέρω διευκολύνσεις για την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απόδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φορολογουμένους και ασφαλισμένους με ρυθμισμένες οφειλές χωρίς παρακράτηση.

Ζητούν να μειωθεί η ανάγκη φυσικής παρουσίας και συναλλαγής επιχειρηματιών και πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μέσω της ηλεκτρονικοποίησης τουλάχιστον των εντελώς απαραίτητων συναλλαγών και την παροχή κινήτρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των διοικητικών υποχρεώσεων των Κυκλαδιτών (π.χ. ΟΑΕΕ, ΕΟΤ-ΠΥΤ κ.ά).

Για τον τομέα υγείας σημειώνεται ότι η μη αντιμετώπιση έστω και των βασικών αναγκών στα νησιά «σε συνδυασμό με τα ελλείμματα στον τομέα των συγκοινωνιών υποβαθμίζουν δραματικά το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά και την αξία του τουριστικού μας προϊόντος» ενώ για τα προβλήματα ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, εκτός από το θέμα του κόστους, προτείνεται η ριζική αναθεώρηση του ακτοπλοϊκού χάρτη των Κυκλάδων, με επανασχεδιασμό των δρομολογίων των άγονων γραμμών με το σύστημα κορμού με ακτινωτές συνδέσεις με όλα τα νησιά.

Επίσης ζητούν να προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και των δικαιούχων των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων «χωρίς άλλες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις από τρίτους».

Θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού και παραεμπορίου

Για θέματα ανταγωνισμού σημειώνονται τα εξής: «σε μια εποχή που το ποσοστό από τα όποια κέρδη που διεκδικεί το Κράτος από κάθε επιχείρηση είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, είναι εξοργιστικά άδικο να συνυπάρχουν νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες με την ανοχή και την αδιαφορία του των περισσοτέρων ελεγκτικών μηχανισμών. Στις παράνομες αυτές δραστηριότητες εντάσσονται εκτός από τις παραεμπορικές δραστηριότητες – που πλέον περιλαμβάνουν και προϊόντα του πρωτογενούς τομέα – και η παράνομη ενοικίαση σπιτιών, αλλά και η παροχή αδήλωτων υπηρεσιών που στο σύνολό τους μειώνουν δραματικά την ανταγωνιστικότητα των νομίμως επιχειρούντων. Ζητούμε να επιδειχθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό που μαστίζει διαχρονικά τη νόμιμη δραστηριότητα».

Θέματα ΕΣΠΑ και ανάπτυξης

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στερείται πόρων λόγω κατάταξής της στις περιοχές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και προτείνεται να αλλάξει αυτό ενώ προστίθεται ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων των Κυκλάδων δεν έχει πρόσβαση σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νησιών λόγω των απαγορευτικών για αυτές κριτηρίων αλλά και της πολυπλοκότητας των οδηγών υλοποίησης».

Προτείνεται ακόμη η διαμόρφωση τόσο το χρηματοδοτικού όσο και του νομικού πλαισίου με σκοπό την τουριστική και όχι μόνο αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών των νησιών (μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων LEADER- ΕΣΠΑ κ.λπ.) προκειμένου να διασωθούν και να αποτελέσουν σημεία επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας και την άμεση κατάρτιση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου για το νησιωτικό χώρο, καθώς και την επαναφορά σε διαβούλευση του σχεδίου των μορφολογικών κανόνων δόμησης και αρχιτεκτονικής των περιοχών, εντός και εκτός οικισμού μέχρι 2.000 κατοίκων.


Exit mobile version