Quantcast
Τηλεδίκες: Πότε θα είναι έτοιμο το έργο - enikonomia.gr
share

Τηλεδίκες: Πότε θα είναι έτοιμο το έργο

δημοσιεύτηκε:

Έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμα τα έργα για τις τηλεδίκες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα  σύμβουλο της Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.,  Σταύρο Ασθενίδη.

«Προτεραιότητά μας είναι μέσα στο 2024 να προχωρήσουν τα εμβληματικά έργα στη Δικαιοσύνη με το e-Justice και στην Υγεία με την τηλεϊατρική, αλλά και οι σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις για την κυβερνοασφάλεια και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το mega- πρότζεκτ της ψηφιοποίησης όλου του Δημοσίου, με το δημοσιονομικό σύστημα της κεντρικής διοίκησης και της λοιπής Γενικής Κυβέρνησης, την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων και μια δέσμη παρεμβάσεων με αντικείμενο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό δημοσίων φορέων. Θεωρώ ότι με μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τις τηλεδίκες, την αλιεία, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και μια σειρά από άλλες ψηφιακές παρεμβάσεις. Όσο για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγματι είναι απαιτητικά και σίγουρα υπάρχει στο κάδρο η πιθανότητα καθυστερήσεων. Θεωρώ όμως ότι, με την οριζόντια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα αποφύγουμε τελικά αυτό το ενδεχόμενο»,  σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, μιλώντας στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε για το ποιο θα είναι  το στοίχημα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» τα επόμενα χρόνια. «Ο εθνικός στόχος που έχουν θέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έως το 2027 να έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες. Το μότο «Όλο το κράτος στο κινητό μας», αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή και παράλληλα μια τεράστια ευκαιρία. Αυτή είναι και η μεγάλη μας πρόκληση τα επόμενα χρόνια», απάντησε.

Το έργο της «ΚτΠ» από το 2019 μέχρι σήμερα

Όσον αφορά στο ποιος είναι ο απολογισμός  του έργου της «ΚτΠ» από το 2019 μέχρι σήμερα είπε πως «το εθνικό σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» να βρίσκεται στο επίκεντρο, στην αρχή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, καθώς υπήρχε μια κοινή πεποίθηση ότι τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει και πως η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας, που πάντα θα κερδίζει. Με όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά.

Στην «ΚτΠ» καταφέραμε, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να βάλουμε τη χώρα στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μόνο το 2023, η «Κοινωνία της Πληροφορίας» προκήρυξε 93 διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκατ. ευρώ, ενώ υπέγραψε συνολικά 301 νέες συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 587 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης οι υπογεγραμμένες μέχρι σήμερα συμβάσεις ανέρχονται στις 116 και είναι συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υλοποιούνται, μάλιστα, από 63 διαφορετικές εταιρίες-αναδόχους και πλήθος υπεργολάβων. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι η «ΚτΠ», το 2023, πραγματοποίησε πληρωμές συνολικού ποσού 1.107.511.554,69 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων», είπε.

«Παράλληλα, προχωράμε στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ψηφιακών μεταρρυθμίσεων μέσω 147 υπογεγραμμένων προγραμματικών συμφωνιών με φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στους προσεχείς 6 μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν αρκετά ακόμα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης Ένα εκ των σημαντικότερων εξ αυτών αφορά και στην υλοποίηση δομών κυβερνοασφάλειας για τους 4 μεγάλους φορείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΣ, ΗΔΙΚΑ, Κτηματολόγιο, ΕΔΥΤΕ). » συμπλήρωσε.

Η ΚτΠ και η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος  «ΑΙΓΙΣ»

Τέλος ρωτήθηκε για το πώς η «Κοινωνία της Πληροφορίας» συμβάλλει στην υλοποίησή του εξοπλιστικού προγράμματος  «ΑΙΓΙΣ», ύψους 2,1 δισ. ευρώ.  «Πράγματι, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα η υλοποίηση αυτών των απαιτητικών και πολυσύνθετων ψηφιακών δράσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων «ΑΙΓΙΣ».

Πρόσφατα, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, υπογράψαμε προγραμματικές συμφωνίες με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για έργα εξόχως σημαντικά, με ένα ισχυρότατο πλέγμα υλικοτεχνικών μέσων και νέων τεχνολογικών εφαρμογών, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης», απάντησε και πρόσθεσε πως «αυτά τα έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, είναι:

  • Αναβάθμιση/Ενσωμάτωση τεχνολογιών 112 επόμενης γενιάς (NG112) για την Πολιτική Προστασία
  • Ψηφιακές εφαρμογές Πολιτικής Προστασίας και συναφείς υπηρεσίες
  • Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κινδύνων και πρόληψης
  • Προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους
  • Αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης μάθησης και ευαισθητοποίησης πληθυσμού
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης περιστατικών – Προμήθεια και δημιουργία Πύργου Ελέγχου (ΕΚΑΒ)
  • Προμήθεια συστήματος διαπραγμάτευσης, ηλεκτρονικών και συναφών εφαρμογών για υπηρεσίες Υγείας (ΕΚΑΠΥ)»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.